Zatímco papoušci si užívali volnost, aniž by tušili, že jim jde každou chvíli o život, jejich majitelé, starší manželský pár, prožívali muka. Lidé jim sice hlásili, kdy a kde páreček spatřili, jenže ten se vzápětí přestěhoval jinam.

„Nakonec se utečenci rozdělili. Jednoho se naštěstí po několika dnech podařilo chytit šikovnému člověku a předat majitelům. Druhý si dál poletoval kolem hotelu v sousední Vendryni,“ popsal Pavel Schauer, který má v Třinci společně s Renatou Bieleszovou Pátračku po ztracených zvířatech.

Padl do léčky

Když přišla informace, že tam zrovna odpočívá na sloupu, rozhodli se pro přichystání léčky. „Zavolali jsme majitelům, aby vzali prvního odlovence do klece, my jsme popadli sklopec a vyrazili na místo,“ líčil Schauer.

Do sklopce a před něj pátračka nasypala zrní, vedle postavila klec s růžovým kamarádem a čekala. Papoušek si ale zobal dál na louce, navíc se začal od pasti vzdalovat. Opatrně mu nadešli, což pomohlo, aby se vydal správným směrem - ke kolegovi a nástrahám.

Papoušci moc chyběli

„Napětím jsme ani nedýchali, když postupně sezobával zrníčka a udělal první kroky k nášlapnému systému, který nezklamal,“ dodal pan Pavel s tím, že radost vlastníků obou kakadu byla nepopsatelná.

„Zvlášť pán, který má nemocné srdíčko a čekala ho operace, špatně nesl, že o svoje vzácné odchovance přišel. Manželé chovají více různých papoušků, takže opeřencům jména nedávají,“ doplnil ještě Schauer.

Jako pětileté dítě

Kakadu růžový je oblíbeným domácím mazlíčkem, který se naučí mluvit a dosáhne inteligence pětiletého dítěte. Vyžaduje však hodně pozornosti a péče. Papoušek dlouhý asi 35 cm pochází z Austrálie. Jeho cena se pohybuje od 15 do 20 tisíc korun.

Pro třineckou zvířecí pátračku to byl první úspěšný odchyt ptáka. „Zatím jsme pátrali jen po ztracených psech, kočkách a koťatech nebo naopak u nalezenců po jejich majitelích,“ uvedli.

Pan Pavel a paní Renata také pomohli velkým dílem například u dubnové záchrany kočky, která uvízla několik dní v koruně vysokého smrku v Horní Lomné na Jablunkovsku.

VIDEO: Papoušci obsadili přehradu Krásné u Šumperka.

Video
Video se připravuje ...

Papoušci obsadili přehradu Krásné u Šumperka. Michal Charbulák