Poslední rozloučení se konalo v kostele sv. Václava, kde byl Josef 30. listopadu brutálně ubodán. U bílé rakve stáli na čestné stráži skauti, ke kterým Jožka patřil. Smutečních hostů přišlo tolik, že nejméně stovka musela zůstat venku. „V nebi asi nutně potřebovali anděla,“ měla pro tragédii jediné vysvětlení místní seniorka.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb zavražděného varhaníka Josefa (18) z Bašky. Z jeho smrti je podezřelý varhaník Jaroslav (20). Jana Gartnerová

„Proměňte svůj život v sen a své sny ve skutečnost,“ to je citát od Antoine de Saint-Exupéryho, který měl Jožka nad svou postelí. Podle něj také žil,“ uvedl místní kněz ve smutečním projevu.

Nádherně kreslil

Josef byl prvorozený syn ze čtyř dětí. Darem do života dostal velké umělecké nadání. „Nádherně kreslil už od první třídy. Nejvíce kostely, takže mu rodiče říkali, že není krajinář, ale kostelář,“ vykládal dále farář.

Hrál skvěle na klavír, později na cimbál a nakonec si oblíbil varhany. Už ve 13 letech na ně doprovázel mši svatou a postupně vystupoval i v dalších kostelích. Dokonce i v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Rád na varhany improvizoval, uměl je ladit a ty v Bašce znal do poslední píšťalky.

Nejen umělecký talent, ale i pohyb nebyl mladému muži cizí. Na kánoi sjížděl bezpečně divokou vodu a v zimě svahy. Josef se pomalu připravoval na maturitu. Po ní chtěl studovat pedagogiku spolu s konzervatoří. Jeho sny ale podle policie krutě přerval Jaroslav, který patrně podle místních chtěl po Jožkovi více než jen přátelství…

Průvod za bílou rakví

Po dojemném loučení v kostele se smuteční průvod za hustého sněžení vydal na poslední asi 1,5 kilometru dlouhou cestu ke hřbitovu. Tělo nebohého mladíka v bílé rakvi jelo v otevřené černé dodávce, doprovázela ho zarmoucená rodina, skauti, snad všichni lidé z Bašky a okolí. Průvod vedl farář.

Obviněný Jaroslav z Frýdlantu nad Ostravicí, také varhaník, sedí ve vazbě a hrozí mu až 20 let vězení. Podle policie vraždil po předchozím uvážení.

Fotogalerie
55 fotografií