„Putin je prostě borec. Věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal na sociální sítě Daniel Makay (54), zastupitel za SPD v Bruntále.

„Jako bývalý voják z povolání věřím, že mu ta výborná strategie vyjde a osvobodí Ukrajinu od té fašistické vládnoucí junty. Ze strategického hlediska bych použil vodíkové bomby menší tonáže pro vyčištění strategického území a likvidaci útočné vojenské techniky,“ dodal také.

Prý cílil na fašisty

Makay psal příspěvky z Afriky, kde byl na služební cestě. „Za tím, co jsem napsal, si stojím. Bylo to den po startu vojenské operace, kdy neměl info o tom, co se na Ukrajině děje, nikdo. Na Ukrajině fašisté jsou, zabíjejí menšiny a nikdo nezakročil,“ hájil se.

Řekl také, že osobně vozil na Ukrajinu humanitární pomoc, má tam přátele a proti ukrajinskému lidu nic nemá. Poukázal i na další „podobné“ konflikty ve světě, kdy za názory k nim nikdo v Česku souzen nebyl.

Odvolání zamítnuto

Soud však Makayovu obhajobu nevyslyšel. Za schvalování trestného činu a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy mu hrozily až tři roky vězení, jako bezúhonný občan byl odsouzen „jen“ k peněžitému trestu 45 tisíc korun. Makay se odvolal, ale ani u krajského soudu v Ostravě nepochodil.

„Nezaplatím a dovolám se k Nejvyššímu soudu. Je to politický proces. Nechápu, proč jsem za své občanské postoje souzen,“ reagoval Daniel Makay.

Fotogalerie
5 fotografií