V nevzhledné části Třince roky žili sociálně slabí a byly zde problémy s vyšší kriminalitou. Dnes zde zůstaly většinou neobydlené domy v žalostném stavu a jen 25 obyvatel.

Nyní tam má vzniknout až 160 bytových jednotek různých velikostí, řadové domky se zahrádkami, park, nová školka, dům s pečovatelskou službou či centrum se službami. Místu by měla dominovat věž Werk Tower s 20 patry ze železobetonu a oceli.

Stavba už začala

První etapa stavby už začala. Investorem stavby je vlastník pozemku Ján Moder, který spoluvlastní Třinecké železárny.

Město Třinec by se mělo postarat o přípravu infrastruktury a dopravní dostupnost. „Nepůjde o luxusní čtvrť. Ceny budou odpovídat tržnímu prostředí v našem regionu,“ uvedl Michal Pitucha, ředitel BO! Reality a finance.

Podle něj má projekt nabídnout atraktivní alternativu ke starým panelovým bytům, které jsou nyní v jiných částech Třince. Část bytů bude určena k prodeji, část na pronájem.

Není kde stavět

„Postupně jednáme se všemi starousedlíky na Borku a nabídneme jim bezpečnější a kvalitnější byty, které máme k dispozici v různých částech města,“ přiblížil Pitucha.

Na území Třince není mnoho lokalit, kde by mohla taková čtvrť vzniknout. „Přitom potřebujeme nové byty pro mladé, školky a domovy pro seniory,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská.  

Celý projekt zahrnuje šest etap. „Na první - rekonstrukci 24 velkometrážních a již neobydlených bytů s předzahrádkami v západní části Borku, se již pracuje,“ dodal na závěr Pitucha.

VIDEO: Jak pohnout 25 tunami betonu? Jde to i pouhou rukou! 

Video
Video se připravuje ...

Jak pohnout 25 tunami betonu? Jde to i pouhou rukou! youtube.com / Matter Design

Fotogalerie
9 fotografií