„Sedačka byla přesně na synovu váhu, výšku, s poutáním na míru, syn se v ní cítil bezpečně. Bez ní se autem jezdit bojí, jakmile se rozjedeme, panikaří,“ plakala v lednu máma Eva Farníková (42) krátce po krádeži, kdy se do auta zloděj vloupal po rozbití bočního okna. Dočkala se malé útěchy, zloděj byl dopaden!

Zlom nastal, když se povedlo vyhodnotit a porovnat biomateriál z auta Boriskovy mámy. „V Národní databázi DNA se zjistila shoda s mužem s trestní minulostí,“ řekla policistka Eva Michalíková. Zdaleka to nebyla jediná lumpova krádež, ukázalo se také, že například ženě strhl z krku řetízek přímo na ulici.

„Neviditelné“ stopy

K zanechání DNA na místě činu stačilo málo, třeba kousek kůže či se něčeho dotknout. Technici stopy zajistili, ty se pak vyhodnotily v laboratořích, které jsou ve Frýdku-Místku. „Ne vždy jsou stopy okem viditelné či se z nich povede získat kvalitní vzorek,“ řekl forenzní expert Pavel Tomek.

„Nejcennějšími jsou pro nás krevní stopy, zvlášť u násilných trestných činů, ale stopy kůže technici zjistí nejčastěji,“ dodala forenzní genetička Petra Škapová. Vlastní kůže se stala osudnou i zloději, který okradl Boriska. Hrozí mu dva roky vězení.

Velká vlna solidarity

Přestože zloděj autosedačku v hodnotě 70 tisíc korun „střelil“ v nějakém bazaru a nikdy se Borisovi nevrátila, lidé klučinovi pomohli vybrat peníze na novou. Tisíce rodině darovali jednotlivci i ostravská nadace Z+M už krátce po krádeži.

„Úplně mě to rozbrečelo. Moc všem děkuji,“ řekla dojatá máma Eva Farníková.

 

Borisek má zase potíže

Malý Boris je těžkým autistou, nemluví, sám se nenají, je schopen sníst jen sunar a přesnídávky. „Taky má několik srdečních vad, má jednu ledvinu a syndrom ADHD,“ popsala starší sestra Nikola (17).

Chlapcova rodina má nyní opět plnou hlavu starostí. Kvůli zhoršení Boriskova zdravotního stavu s ním nyní dny tráví v nemocnici…

VIDEO: Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu.

Video
Video se připravuje ...

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu. Jiří Marek

Fotogalerie
11 fotografií