Vymetení komínu a odborné prohlédnutí s vypsáním revizní zprávy vyjde průměrně na tisíc korun. „Povinné je ze zákona čištění jednou ročně. Pokud ho lidé zanedbávají a nedejbůh vyhoří, nedá jim pojišťovna bez platné revize ani korunu,“ upozorňuje Benda a pokračuje: „Když mají štěstí, že se plameny z komína nerozšíří, zaplatí výjezd hasičů a tučnou pokutu, ta je až 25 tisíc.“

Ale ani to není vše. Rozžhavení komínu během požáru obvykle způsobí jeho popraskání a je třeba ho rekonstruovat či postavit nový.

Vinou nevyhovujícího stavu spalinových cest vzniklo loni přes 1340 požárů, ve 1117 případech bylo příčinou vznícení sazí. Škody byly vyčísleny na 69 milionů. „Kominík přináší štěstí. Ale jen když si na něj sáhnete doma a má umouněné montérky po čištění vašeho komínu,“ říká Benda.

Teď je nejlepší doba

Právě nyní je podle něj nejlepší doba revizi objednat. „Proběhne po topné sezoně a případné nedostatky je čas do zimy odstranit,“ vysvětluje kominický mistr.

Pokud si nenecháte podle zákona prohlédnout komín, hrozí vám pokuta až 10 000 Kč. Firmám až 100 000 Kč.

Máte plyn? Topíte dřevem, uhlím, peletami? Kominíka musíte objednat minimálně jednou za rok. V případě kondenzačních plynových spotřebičů (kotle i karmy) musí proběhnout kontrola jednou za dva roky.

Nejen komíny, ale i kuchyně

Ján Benda ale neleze jen po střechách, stejně obratný je i u sporák. Před čtyřmi lety zazářil a vyhrál kulinářskou show TV Prima Prostřeno!. „Přihlásila mě partnerka, protože jí ode mě chutná. Byla to výzva,“ vzpomíná s úsměvem na rok 2018. Celé jeho menu si můžete také vyzkoušet uvařit.

Překrm: Osvěžující salátek s kuřecími kousky

Potřebujete: kuřecí maso, salátová okurka, rajčata, papriky, gouda 40%, zakysaná smetana, pepř, sůl Postup: Zeleninu a sýr nakrájíme na kostičky, kuřecí maso t a k é a orestujeme na pánvi. Vše smícháme, okořeníme a zalijeme zakysanou smetanou. Necháme odležet v lednici.

Polévka: Hovězí vývar

Potřebujete: hovězí maso, kořenová zelenina, nové koření, nudle, sůl, pepř Postup: Maso omyjeme, zeleninu nakrájíme, přidáme koření a dáme vařit. Polévku vaříme 2,5 hodiny ať je vývar silný. Během vaření dochucujeme. Jakmile je vývar hotový, maso vyjmeme z polévky, nakrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky. Necháme ho chvíli ještě táhnout. Nudle si uvaříme v druhém hrnci. Nudle podáváme zvlášť.

Hlavní chod: Naložená krkovička, brambůrky se slupkou a šlehačkou

Potřebujete: 1,5kg vepřová krkovice, sójová omáčka, worcestrová omáčka, 2 polévkové lžíce kremžská hořčice, bílý jogurt, česnek dle chuti, 3kg brambor, 2x smetana, sýr gouda, koření dle libosti Postup: Omyjeme si krkovici, nakrájíme na plátky a nakrojíme, aby se při pečení nestáčela, naklepeme a okořeníme dle libosti.

V misce si připravíme lák na naložení: sójová a worcestrová omáčka, 2 PL kremžské hořčice, bílý jogurt, česnek dle chuti. Vše smícháme a připravené maso si vložíme do láku a necháme přes noc v lednici.

Brambory si omyjeme i se slupkou, nakrájíme na plátky a rozprostřeme na pekáč. Okořeníme dle chutí. Maso vyjmeme z lednice, pokládáme na brambory, zalijeme smetanami, a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů zhruba 1hodinu a 20 minut, 10 minut ke konci posypeme nastrouhaným sýrem.

Dezert: Kokosové řezy

Potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1hrnek mléka, 1hrnek cukru moučky, 2 vejce, prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, máslo, kokos Postup: Vejce a cukr vyšleháme do pěny, v míse smícháme mouku, mléko, olej, prášek do pečiva a přidáme cukr s vejcem. Promícháme. Plech si vymažeme a posypeme moukou. Těsto vlijeme na plech. V misce smícháme cukr moučku s kokosem, a posypeme na těsto vrchovatě. Necháme zapéct na 180C cca 25 minut. Plech vyjmeme z trouby a polijeme buchtu smetanou. Řezy nakrájíme a ozdobíme mátovým lístkem.

VIDEO: Kominík: Lidé chtějí, abychom se na střeše zouvali!

Video
Video se připravuje ...

Kominík: Lidé chtějí, abychom se na střeše zouvali! Blesk TV

Fotogalerie
9 fotografií