Smrt čtyřem lidem mohl zavinit před třemi lety, kdy se v květnu opil pivem a nasedl jako spolujezdec do vozu dnes již bývalé partnerky. U Bravantic v žárlivé hádce a zlosti pak strhl Ivě za jízdy volant z rukou, aby jejich vůz čelně narazil do protijedoucího auta s manželi Veronikou (27) a Stanislavem (27) K. Ivě se podařilo volant vyrovnat, a do jejich auta narazit „jen" bočně.

Soudní projednávání se nakonec protáhlo na takřka čtyři rok. Zasáhla do něj i pandemie koronaviru. Obžalovaný nechodil k soudu. „Vzhledem k trvajícímu zákazu pohybu mezi okresy,“ vysvětlil v březnu jeho obhájce Ivo Kuběna. „Měla jej předvést policie, té se ho ale nepodařilo najít,“ doplnil soudce Daniel Hřivňacký.

Krajský soud v Ostravě nakonec poslal žárlivce na 7 let do vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví a na čtyři roky mu zakázal řídit auto. Verdikt není pravomocný, obě strany si vzaly lhůtu na rozmyšlenou.

Prý ztratil paměť

Martina M. mezitím soudí ještě za podvod a čelí řadě exekucí, které nesplácí. Živí jej matka. Neúspěšně se pokusil také o sebevraždu. U soudu se hájil tím, že trpí ztrátou paměti.

Video
Video se připravuje ...

Žárlivý a opilý Martin M. (40) strhl během řízení volant přítelkyni a čekal na střet s protijedoucím autem. Hrozí mu doživotí. Karel Janeček

„Probudil jsem se až v nemocnici, nepamatuji si nic z toho dne. Jinak bych se vyjádřil. Že jsem měl ten volant uchopit a strhnout, to si vůbec nepamatuji, a ani že jsme měli havarovat. Já jen chci říct, že jsem nikoho nechtěl zabít,“ hájil se na začátku procesu.

Auto jako zbraň

„Obžalovaný se měl dopustit pokusu zvlášť závažného zločinu vraždy a zároveň přečinu poškození cizí věci po předchozí hádce, která měla žárlivecký motiv kvůli rozchodu obou partnerů. Auto je zde chápáno jako zbraň,“ řekl Blesk.cz státní zástupce Vít Legerský.

Soudce mu již dříve navrhoval dohodu o trestu. Ta umožňuje smír a dohodu na výši trestu mezi obžalovaným, respektive jeho obhajobou a žalobcem. Tu Martin M. nevyužil.

Fotogalerie
5 fotografií