Moravskoslezský kraj během následujících týdnů dostane mezi lidi starší 55 let asi šedesát tisíc plastových obálek s životně důležitými údaji pro záchranáře – zdravotním stavem, poslední lékařskou zprávou či kontakty na příbuzné.

Jako první si převzal speciální obálku Rostislav Sochorovec (88) z Ostravy-Poruby. „Je to výborný nápad, mám podobnou aplikaci v mobilu, ale to je k ničemu, když se třeba vybije,“ řekl vitální muž. „Obálka a ještě k tomu v lednici, kterou má snad úplně každý, je skvělá myšlenka,“ dodal.

Lednička odolá ohni

Lednici jako nejvhodnější pro uložení doporučili hasiči. Právě toto místo totiž například v případě požáru plamenům odolává v bytě nejdéle. Takzvaná INFObálka (INformace jako Forma Ochrany) může pomoci hlavně zasahujícím zdravotníkům.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel moravskoslezských záchranářů Roman Gřegoř si INFObálku pochvaluje. V nouzi pomůže seniorům. Tomáš Ptáčník

Součástí obálky je čtvercová magnetka, kterou si každý senior umístí na přední stranu ledničky. Záchranáři tak okamžitě na místě zjistí, že uvnitř je obálka s údaji, které jim mohou pomoci při zásahu nebo kontaktování příbuzných.

„Nejsou výjimkou situace, kdy naši zdravotníci přijedou k zásahu a o dotyčném nevědí nic. Teď když uvidíme magnetku INFObálka na lednici, budeme vědět, že se dostaneme k informacím o lécích, které pacient bere, o alergiích či dalších upozorněních. A pomohou nám určit nejvhodnější způsob ošetření,“ řekl ředitel krajských záchranářů Roman Gřegoř.

Kde získat obálku?

V první vlně si o dodávky obálek řeklo skoro 30 obcí v Moravskoslezském kraji. Dostanou je v polovině prosince a rozdají je zhruba 35 tisícům seniorů. Další obálky budou k dispozici v Senior Pointech ve městech a rozdávat je bude také ADRA. Celkem je připraveno více než šedesát tisíc obálek.