„Když jsme v červenci instalovali mláděti orla křiklavého Otovi vysílačku, těšili jsme se, jak budeme sledovat jeho putování na zimoviště,“ řekl vedoucí stanice Petr Orel.

Jenže vysílačka nefunguje, jak má. „Přesto občas pošle signál. Proto víme, že mládě opustilo hnízdo u nás 10. září a v těchto dnech už je v Turecku poblíž města Mersina,“ dodal.

To orlice Eliška se osměluje zatím pomaleji. I ona je jediná svého druhu, která se narodila v letošním roce v České republice, a také má na noze připevněnou malou vysílačku.

Vysílačka jako kroužek

„Pomalu se rozlétává a zkoumá okolí hnízdiště,“ řekl Orel. „Nejčastěji se pohybuje v prostoru pět krát pět kilometrů kolem hnízda, občas si vyrazí i na vzdálenost až patnáct kilometrů.“

Ochránci přírody tak mohou díky vysílačce získávat zajímavé informace o tom, jak se orel skalní osamostatňuje od rodičovského páru. Vysílací zařízení je jen o něco málo větší než ornitologický kroužek. „Doufáme, že orlice unikne všem nástrahám, které jí hrozí. Hlavně od lidí a jejich aktivitami,“ dodal Orel.

VIDEO: Labuť na Palackého mostě v Praze.