Současný areál záchranné stanice v pražských Jinonicích, kterou provozují Lesy hlavního města Prahy, je nedostačující vzhledem k tomu, že zvířecím odborníkům tu ročně pod rukama projdou tisíce divokých zvířat, která se ocitla v nouzi. Pracovníci nyní působí zejména v mobilních kontejnerech, k dispozici mají také voliéry pro ptáky a další provizorní zvířecí ubikace. Již dříve avizovaný projekt má nyní konečně jasné obrysy.

Vychytané vybavení

Nová stanice nabídne oproti stávajícímu zázemí opravdový luxus. Odborníci dostanou k dispozici operační sál s jednotkou intenzivní péče, která výrazně zvýší šanci na přežití těch nejohroženějších pacientů. Dominantou prostoru bude léčebné zařízení pro labutě a vodní ptáky, svou vlastní odchovnu dostanou například veverky. Multifunkční voliéry budou přizpůsobitelné konkrétním potřebám nejrůznějších živočichů. Areál bude najednou schopen zvládnout až 800 zvířat najednou.

Podle vedoucí ošetřovatelky záchranné stanice Zuzany Pokorné bude výbava operačního sálu srovnatelná s moderně vybavenou veterinární klinikou. „Bude tam rentgen, sono nebo inhalační anestezie, která je například pro ptactvo lepší než injekční. V jednotkách intenzivní péče budeme mít různě oddělená zvířata dle potřeby,“ řekla Blesku ošetřovatelka, podle které se počítá i s vnitřním boxem s vodou. Ten bude vhodný například pro labutě se zlomenýma nohama, které potřebují vodu, ale zároveň musejí zůstat v budově.

Vizualizace nové záchranné stanice pro volně žijící živočichy v pražských Jinonicích.
Autor: Lesy hl. m. Prahy

Dělba živočichů bude nutná také podle samotné druhové příslušnosti. Ptačí mláďata, která je nutné neustále krmit každých 15 minut a která dělají kravál, nemohou být v sousedství savčích mláďat, která se krmí třeba po 3 hodinách a celou dobu mezi tím prospí, takže potřebují klid.

„Zvlášť zajíčkové musejí mít oddělený režim, protože jsou hodně stresoví. Svoji místnost budou mít i veverky, další místnost připadne ostatním savcům, tedy například malým ježkům nebo kunám. Jiná místnost vznikne speciálně pro netopýry, kteří mají také svá specifika,“ dodala Pokorná.

„Počet přijímaných živočichů každým rokem narůstá a spolu s ním rostou i nároky na prostor a poskytovanou péči. Nový areál s plnohodnotnými léčebnými a rehabilitačními komplexy umožní zvířecím pacientům rychlejší a kvalitnější rekonvalescenci a ošetřovatelům poskytne adekvátní zázemí pro jejich práci,“ uvedl k novému areálu ředitel pražských lesů Ondřej Palička.

Vizualizace nové záchranné stanice pro volně žijící živočichy v pražských Jinonicích.
Autor: Lesy hl. m. Prahy

Podle náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) jsou divoká zvířata nedílnou součástí přírody v metropoli, někdy ale právě na soužití s velkoměstem doplácejí. „Technický stav stávající záchranné stanice je v katastrofálním stavu a neposkytuje ani komfort, ani dostatečné zázemí pro práci našich ošetřovatelů. Proto se Praha rozhodla postavit nový areál, který bude odpovídat moderním standardům,“ řekl k projektu Hlubuček.

Vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná dále uvedla, že vznik nové stanice na stejném místě je ze strategických důvodů velice důležitý. „Za ty roky jsme si vyzkoušeli, že je to tu výhodné. Spoustu zvířat tu díky blízkosti přírody můžeme vypouštět. Na druhou stranu je to relativně blízko do centra, když jezdíme například pro raněné labutě na mosty, jsme tam po Radlické za 10 minut. Jsme také blízko metru, takže se sem snadno dostanou lidé, když chtějí nějaké zvíře přivézt,“ popsala Pokorná.

Ekologie a stavba

Zcela nová stanice bude myslet také na ekologický aspekt. Bude se zde proto v maximální možné míře využívat dešťová voda, budovy se vybaví zelenými střechami. Praha letos v říjnu požádá o společné územní rozhodnutí a stavební povolení, samotná stavba by tak mohla začít během příštího roku. Pokud vše půjde bez komplikací, areál otevře své brány roku 2022. Stát bude 173 milionů korun bez daně.

Fotogalerie
20 fotografií