Lyžařská sezona v kraji začala o víkendu, kdy už některé areály spustily alespoň část vleků. Díky chladnému počasí v uplynulých dnech mohly začít se zasněžováním.

„Jednou z hlavních podmínek při odběru vody je dodržování stanoveného minimálního zůstatkového průtoku ve vodním toku pod odběrem,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

V praxi to tedy znamená, že provozovatelé areálu se odběrem vody k zasněžování nesmí dostat pod hodnotu minimálního průtoku. Je dost pravděpodobné, že na některých tocích budou muset provozovatelé areálů odběr vody minimálně omezit.

Důsledné kontroly

„Vzhledem k přetrvávajícímu suchému období a velmi nízkým průtokům v tocích upozorňujeme všechny odběratele povrchové vody z toků na nutnost důsledně dodržovat podmínky uvedené v platných povoleních k nakládání s vodami,“ dodala Vlčková.

Podle ní není cílem kontrol šikanovat provozovatele areálů, ale vodohospodáři jimi chtějí upozornit na nutnost šetrného nakládání s vodou.

Podle Vlčkové odebírá vodu z toků 13 areálů v Jeseníkách a 11 středisek v Beskydech. V případě, že vodohospodáři zjistí, že provozovatel areálu porušují podmínky, zašlou podnět vodoprávnímu úřadu a také České inspekci životního prostředí.

Provozovatelé lyžařských areálů na Frýdecko-Místecku v Beskydech už dříve pro uvedli, že se zatím neobávají toho, že nebudou mít dostatek vody na umělé zasněžování svahů. Situace je podle nich sice horší než v jiných letech, ale ještě ne kritická. Někteří navíc mají své vlastní nádrže, z nichž vodu čerpají.

VIDEO: V Malé Morávce otevřeli loni nejmodernější šestisedačkovou lanovku u nás.