Takovou atrakci, jaká je teď k vidění na Hracholuské přehradě na Plzeňsku, lidé zhruba šedesát let nepamatují. Vody je totiž tak málo, že ze dna vykoukl vojenský betonový bunkr vybudovaný před druhou světovou válkou. Ten mohli lidé naposled spatřit v 60. letech minulého století. V roce 1964 se přehrada zaplnila vodou.

„Je to velká atrakce. Jezdí sem spousta lidí. Jiné roky tady bylo v tuhle dobu po sezóně prázdno a letos sem proudí davy zvědavců,“ řekl majitel kempu Keramika na Hracholuské přehradě Vladimír Čech.

Hledají poklad

„Kromě turistů je tady teď ale dost tzv. hledačů pokladů. Desítky let se na dno nádrže nikdo suchou nohou nedostal, takže tihle lidé teď tady zkouší štěstí,“ dodal Čech.

Obhlédnout bunkr dorazil i školák Jiří Bayerl s rodiči. „Už se těším, že se kouknu i dovnitř bunkru,“ radoval se. Přehrada teď hlavně v západní části směrem ke Stříbru vůbec nevypadá jako vodní nádrž, ale spíše jako kaňon, kterým se vine řeka Mže.

Kdy bude vody v přehradě více?

To nedovedou hydrologové z povodí Berounky zatím předpovědět. Z Hracholusek teď odtéká více vody, než přitéká. Kdyby napadl sníh a zima by byla průměrná, odborníci se shodují na tom, že s napuštěním nádrže by neměl být žádný větší problém.

VIDEO: S nedostatkem vody se potýkají i na druhém konci republiky.