„Každá z obcí vydala vyhlášku. Omezení má platnost tři měsíce a je možné je při zlepšení stavu odvolat, v opačném případě prodloužit,“ řekla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková.

Vzhledem k průměrné denní spotřebě vody na osobu a den neomezuje opatření běžné lidské potřeby a vzhledem k ročnímu období se nedotýká například ani zalévání zahrad.

„Opatření už však platilo v těchto obcích i v létě, pak nějaký čas ne a nyní je vydané opatření nové,“ dodala Šebková. Obce nejsou napojené na žádné větší zdroje vody a mají jen místní vodovod. Severozápadní Brněnsko patří letos na jižní Moravě k suchem nejpostiženějším oblastem.

Regulace i na Blanensku

Již od léta platí také regulace odběru vody v deseti obcích na severu Blanenska. Není zde množstevní omezení, ale od léta se zde nesmí zalévat pitnou vodou, napouštět bazény, umývat auta a pořádat hasičská cvičení s využitím vody z veřejného vodovodu. Regulace platí do odvolání.

Omezení se letos hlavně v létě dotklo i některých dalších obcí na jižní Moravě, protože sucho je mimořádné. Paradoxně však letos nepatřila jižní Morava k nejpostiženějším, mnohem hůře jsou na tom oblasti v Polabí, Královéhradecký kraj či Ústecký kraj, špatně na tom byla i Vysočina.

Kolik vody spotřebujeme?

Průměrný člověk v ČR denně spotřebuje109 litrů vody. Osobní hygiena se podílí 50 litry, splachování WC 25 litry, praní a úklid 18 litry, vaření a mytí nádobí 9 litry, mytí rukou 4 litry a pití 3 litry.

Extrémní sucho

Hydrologické sucho panuje letos dlouhodobě na většině stanic, které měří průtoky na řekách, stejně tak panuje zemědělské sucho na 95 procentech území, kdy je v půdě do jednoho metru deficit půdní vláhy ve srovnání s průměrem z let 1961 až 2010. O extrémním suchu se dá podle vědeckého projektu InterSucho aktuálně hovořit na třetině území.

VIDEO: Češi si dost připlatí za vodu. 

Video
Video se připravuje ...

Češi si dost připlatí za vodu. A daňová aféra už smetla islandského premiéra. redakce Blesk