Od půlnoci až do úterních devíti ráno vyjížděli hasiči likvidovat následky počasí téměř padesátkrát. „V Moravskoslezském kraji je aktuálně 12 poruch na vysokém napětí. Bez proudu je zhruba 5000 odběratelů. Nejvíce z nich je na Bruntálsku a potom také na Třinecku,“ uvedl mluvčí Vladislav Sobol.

„Od včerejšího dne evidujeme již stovku zásahů spojených se silným větrem. Jednotky hasičů momentálně zasahují i u čtyř události, u kterých došlo k odtržení plechů ze střech budov. Ostatní zásahy jsou spojené s vyvrácenými a polámanými stromy,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp. V horských oblastech se vichr zatím neutišil a stále tu hrozí vysoké nebezpečí padajících stromů a větví.

Tropická noc

Mimořádně teplou noc přitom zaznamenali přístroje meteorologů v Moravskoslezském kraji. Na mnoha místech překročily teploty i 20 stupňů Celsia! „V Mošnově bylo dokonce hodinu po půlnoci i ráno 21,4 stupně Celsia,“ řekl pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Noční teplota tak překonala i dosavadní maximum pro 30. října z roku 2004, kdy bylo 21,1 stupně Celsia. To ale naměřili odpoledne, nikoliv v noci…

VIDEO: Hasiči odstraňovali po vichřici zaklesnutou borovici v Ostravě - Mariánských Horách.