O obnovu procesu žádal Balharův advokát. Podle soudu ale nejsou splněny podmínky a vina odsouzeného byla prokázána. Balhar chce proti rozhodnutí podat stížnost. Jeho žádostí se tak zřejmě bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Soudkyně uvedla, že pro povolení obnovy procesu je nutné splnit dvě podmínky. Jednak se musí objevit nové skutečnosti a důkazy, které dříve nebyly známy. Navíc tyto skutečnosti musejí mít vliv na to, jak by soud rozhodl. „Ani jedna z těchto podmínek nebyla splněna,“ uvedla soudkyně.

Obhajoba se snažila zpochybnit znalecký posudek pachových stop. Právě Balharovy pachové stopy nalezené na poště, hlavně v místech, kam neměla veřejnost přístup, byly jedním z hlavních důkazů proti odsouzenému. Ten vinu popírá.

„Nemám vysoké školy, ale přece nejsem tak hloupý, abych za bílého dne vraždil uprostřed vesnice, kde celý život žiji, a pak šel domů,“ uvedl Balhar již dříve u soudu.

Balhar tvrdil, že je tam musela přenést sama zavražděná žena. Soudkyně uvedla, že se často stává, že pachové stopy jsou hlavním důkazem v případech vražd. Balhara podle ní usvědčily i další důkazy. „Obhajoba obžalovaného byla plně vyvrácena,“ řekla.

Odsouzen na základě nepřímých důkazů

Soud Balhara odsoudil v lednu 2016 k sedmnáctiletému vězení. Odsouzený vinu odmítl a na místě se tehdy proti rozsudku odvolal. Soudkyně při zdůvodňování rozsudku připustila, že obžalovaného neusvědčuje žádný přímý důkaz.

Chybí svědek, který by jej v době vraždy na poště viděl, není vražedná zbraň. Soudkyně ale konstatovala, že existuje řada nepřímých důkazů, které na sebe navazují a tvoří logický řetězec. Jedním z nich jsou právě Balharovy pachové stopy za přepážkou pošty, tedy v místech, kam klienti normálně nemají přístup. Jedna byla i před trezorem, ze kterého zmizelo asi 200 000 korun, další přímo na trezoru.

V dubnu 2016 olomoucký vrchní soud zpřísnil Balharovi trest o dva roky na 19 let. Balhar svou vinu před vrchním soudem znovu popřel. Neuspěl ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Na jeho podporu zřídili přátelé stránky na sociální síti, které upozorňují na nesrovnalosti v procesu. Balharovi rodiče tvrdí, že v době vraždy byl syn s nimi doma.

VIDEO: Martin Balhar odsouzený za vraždu pošťačky ve Skřipově žádá obnovu procesu. Trvá na své nevině.

Fotogalerie
9 fotografií