Policie nikdy nezjistila, co se na poště odpoledne 30. září 2013 skutečně stalo. V zamčené budově byla nalezena brutálně ubitá matka dvou chlapců Radka (†39). Zjistilo se, že v trezoru schází 200 tisíc korun. Pachatel za sebou nezanechal jedinou stopu. Po penězích i vražedném nástroji se slehla zem.

Policie zatkla místního Martina Balhara. Proti němu mluvily pouze pachové stopy na poště. Balhar poštu v den činu skutečně navštívil. S Radkou vyplňoval s sebou přivezené dokumenty ke zrušení účtu. Pachové stopy Balhara tak mohla za přepážkou přenést sama úřednice.

„Neudělal jsem, co je mi kladeno za vinu. Nejsem sice studovaný, ale ani tak hloupý, abych za bílého dne vraždil na poště v obci, kde celý život bydlím a pak jel zakrvácený domů,“ hájil se u soudu Balhar.

Spolek Šalamoun se obrátil se stížností na ministerstvo spravedlnosti, kdy se odkázal na nový pětiletý výzkum vědců, kteří prokázali, že pachové stopy jsou slabým důkazem.

Je zcela prokazatelné, že pachové stopy nejsou tím důkazem, za který byly dlouhé roky brány v potaz. V Nizozemí byla metoda pachové identifikace zcela zakázána. I z pětiletého výzkumu, který prováděla Česká zemědělská univerzita jako bezpečnostní a pro potřeby státu, je zřejmé, že tato metoda má vysokou chybovost a je jako důkaz v trestním řízení vyloučena,“ řekl místopředseda spolku Šalamoun Václav Peričevič.

Rodiče, kamarádi i obhájce Martina Balhara mají radost, že se za ně Šalamoun postavil. „Marně poukazujeme na jasné nesrovnalosti a pochybení v případu Skřipovské vraždy. To, že se na naši stranu postavil Šalamoun, je motivací do dalšího boje za očištění jména klienta,“ konstatoval Balharův advokát Petr Hampel.

VIDEO: Martin Balhar u soudu

Nezodpovězené otázky případu:

Kam zmizela vražedná zbraň?

Kdo odnesl klíče od pošty?

Kde skončilo uloupených 200 tisíc korun?

Proč Martin při brutální a zkratkovité vraždě nezanechal více stop?

Proč byla u Balharů provedena domovní prohlídka až po 10 měsících od činu?

Proč soud místo posudku z biomechaniky nechal vypracovat sexuologický posudek, když vražda neměla sexuální podtext?

Pošťačka Radka se údajně bála nějakého člověka. Kdo to je?

Fotogalerie
9 fotografií