Firma E.ON nyní spustila web Galerie v ulicích, kde si veřejnost může nejzdařilejší díla prohlédnout pěkně pohromadě. „V současnosti máme na stránkách zdokumentovaných a zpracovaných přes čtyřicet uměleckých děl. Jedná se o malby, které měly nejpozitivnější ohlasy ze strany veřejnosti a médií,“ uvedla Zuzana Oujezdská, která má projekt Street Art na starosti.

Ročně výtvarníci uskuteční desítky maleb na trafostanicích od Šumavy až po Beskydy. Jen v květnu zkrášlila distribuční zařízení v Brně, Tuřanech, Újezdu u Brna, Boskovicích, anebo Českých Budějovicích. Do dvou měsíců se dočkají také v Bystřici nad Pernštejnem, Boskovicích, Moravském Krumlovu či Kuřimi.

Malby nevycházejí jen z návrhů renomovaných umělců, jako jsou sdružení Malujeme jinak nebo autoři Khoma, Dobs či Prorok. Prostor dostávají i nápady veřejnosti či různých zájmových skupin z míst, kde se plánují.

„Některé trafostanice jsou tak oblíbené, že hned po dokreslení si lidé v okolí vysázeli například květiny, nebo dali lavičku a zvelebili si tak prostor, který třeba dříve sloužil ke kontejnerovému stání,“ upozornil Stanislav Karafiát, jenž se na projektu Street Art také podílí.

VIDEO: Výtvarník Michal Filák o práci na galerii osobností ve Zlíně.

Video
Video se připravuje ...

Výtvarník Michal Filák o práci na galerii osobností ve Zlíně Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
23 fotografií