Aec Interesni Kazki, vlastním jménem Aleksei Bordusov, je ukrajinský umělec známý svými pozoruhodnými vizuálními obrazy. Jeho surrealistická díla zdobí zdi po celém světě. Již více než 10 let je neustále na cestách a jeho velkoformátové malby jsou tak k vidění na všech kontinentech. V Evropě, v Austrálii, v USA, v Indii, v Brazílii, ale i na mnoha dalších místech.

Nový mural s názvem Chasing The Red Demon (Pronásledování Rudého démona) vznikl v Holešovicích v rámci prvního ročníku  pražského mural art festivalu Wall Street. Ukrajinský umělec jím chce upozornit na ruskou agresi na Ukrajině, ale také připomíná srpnový Den nezávislosti Ukrajiny a ruskou okupaci Československa v roce 1968.

Rudý démon je alegorií zobrazující sovětský komunismus, který zosobňuje moderní Rusko, jeho imperiální ambice a tyranii. Tento mural je věnován Ukrajině a její obraně proti ruské agresi. Po Evropě se znovu objevuje hrozba Rudého démona, jenž je spojená i s historií České republiky a jejím bojem proti komunistickému režimu,” řekl ke svému dílu autor.

Muraly ukrajinského umělce jsou často inspirované vědou, náboženstvím, mytologií, kosmologií, mýty a časy dávnými. Jeho malby vynikají sytými barvami a jsou často doplněné černobílými kresbami. Aec Interesni Kazki využívá motivy, vypadající jako barevné imaginární bytosti z pohádky, jejichž důležitým spojovacím prvkem je pohyb. Srovnání s pohádkovými postavami není náhodné, jeho přezdívka Interesni Kazki doslova znamená Zajímavé pohádky.

Aleksei ještě před začátkem války odjel s manželkou na řecké Tenerife na dovolenou, když Rusko vpadlo na Ukrajinu, rozhodli se, že se do země nevrátí a zůstali v Řecku. Díky tomu může Bordusov i nadále bez problému cestovat a prostřednictvím svých obrazů šířit povědomí o válce. „Skrze své umění můžu hovořit o tom, co se na Ukrajině děje. Kreslení je moje práce. Mohu tak pomoci Ukrajině, své rodině i armádě," dodal ke své situaci.