Festival Wall Street probíhá do 31. září. „Návštěvníci uvidí po delší době pohromadě díla výtvarníků, kteří mají společnou historii v graffiti a street artu. Většina z nich se už delší dobu věnuje volné tvorbě a vystavuje v galeriích namísto stěn ve městě, bude také zajímavé pozorovat, jakým směrem se jejich umělecká dráha ubírá a jak se v čase proměnila“, lákají organizátoři.

Kromě samotných výstav a nově vzniklých děl se lidé mohou těšit na přednášky nebo workshopy. Jejich součástí bude například kurz pro děti i rodiče, kde si návštěvníci pod dohledem profesionálních »writerů« mohou vyzkoušet vlastní tvorbu.

Festival zanechá stopy

Festival je sice dočasný, zanechá po sobě ale v Praze pět výrazných stop. Na štítových zdech vybraných domů na různých místech po městě, přibudou velkoformátové malby od umělců z Česka, Německa, Polska, ale také Ukrajiny. Radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) na tiskové konferenci k zahájení festivalu uvedla, že „Praha tímto chce ukázat, že jí záleží na propojení různých světů a úrovní uměleckého vyjádření.“

Budovy vybrané pro malbu murálů
Autor: Wall Street festival

Malby ozdobí domy v ulicích Křižíkova (Praha 8), Moskevská (Praha 10), Na Zámecké (Praha 4), Za Papírnou (Praha 7) a Světova (Praha 8). Autoři svými malbami chtějí  přilákat návštěvníky i do městských částí mimo centrum, zároveň chtějí tato místa oživit a dát jim punc modernity. Pořadatelé by rádi festival opakovali každé dva roky, přičemž by při každém ročníku vznikaly nové muraly.

Velká jména

S akcí jsou spojené i výstavy. První výstava probíhá od 2.6.-7.8. ve Vile Pellé, dále v The Chemistry Gallery, Bold Gallery a Karpuchina Gallery. Ve Ville Pellé vystavují svá díla přední čeští umělci této scény v čele s Janem Kalábem (Point), Jakubem Matuškou (Masker) nebo Michalem Škapou (Tron).

Dále například v The Chemistry Gallery  vystaví svá díla Matěj Hanák (Roke), ale také autoři nově vzniklých murálů Innerfields (Německo), Interesni Kazki (Ukrajina) a M-City (Polsko).

Wall Street vznikl díky podpoře programu umění pro město, navazuje na výstavu Městem Posedlí, která se v roce 2012 konala v Městské knihovně v Praze a věnovala se stejným uměleckým stylům.

Video
Video se připravuje ...

Pavel Dušek a Jošed Šmíd, Autoři Mural Art Vltavská. (2019) Eva Fornálová

Fotogalerie
11 fotografií