Již dříve se v médiích objevily informace, že s Redlem spolupracoval dnes již bývalý Pospíšilův poradce a volební manažer TOP 09 Jiří Fremr. „Vyzval jsem Jiřího Pospíšila k okamžité rezignaci na všechny funkce na pražském magistrátu. Důvodem jsou info z médií o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. To jsou šokující a nepřijatelná zjištění. Je nezbytné vyvodit odpovědnost," uvedl na svém twitterovém účtu Hřib.

Poradce

Pirátům vadí zejména zapojení bývalého poradce Fremra do kauzy, podle serveru vyjednával s Redlem. „Vysílání pravomocně odsouzeného křivopřísežníka Jiřího Fremra jako svého delegáta na schůzky s mafií nebo jejich společné dovolené v zahraničí, kterých se účastnil i pan Redl, považujeme za nepřípustné. Věříme, že z toho pan Pospíšil vyvodí vlastní politickou odpovědnost," uvedli Piráti v prohlášení. Rovněž vyzvali předsednictvo TOP 09, aby zvážilo svůj další postup.

Pospíšil je na magistrátu řadovým zastupitelem. Původně byl předsedou klubu zastupitelů Spojených sil, ten jej ale v květnu 2021 z pozice předsedy odvolal. Nyní je předsedou výboru pro evropské záležitosti a komise rady hlavního města pro předsednictví České republiky EU. Také je řadovým členem magistrátní komise rady pro výběr ředitele příspěvkové organizace Pražská developerská společnost, komise rady pro vznik koncertního sálu a komise rady pro umění ve veřejném prostoru.

Pospíšil: Absurdní!

K výzvě ohledně podání demise na magistrátní funkce zareagoval Pospíšil pro Blesk.cz s údivem. „Přijde mi absurdní, že mě k rezignaci vyzývá primátor, kterého chtěli před 2 dny odvolat za to, že prostřednictvím pirátských IT zakázek na magistrátu a městských firmách spolupracoval právě s obviněným Dovhomiljou,” nechal se slyšet. „Tedy s tím člověkem, který o mně nyní šíři lži.”

Naráží tím na zjištění, že u magistrátu měl mít Dvohomilja zakázky v hodnotě desítek milionů v oblasti IT. Tu má přitom v gesci právě primátor, který se dlouhodobě dušuje, že Pirátů se kauza netýká a mají svědomí čisté. „Jsme svědky toho, že se primátor usvědčil ze lži. Tvrdí, že Piráti nejsou propojení s kauzou Dozimetr. Ale chapadla této kauzy pronikla i na pražský magistrát do odboru IT i do městské společnosti Operátora ICT,“ pronesl během jednáíní zastupitelstvapředseda pražské ANO Ondřej Prokop.

13 obviněných

Kauza kolem ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího náměstka primátora Hlubučka či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a obvinili více než desítku lidí. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mezi obviněnými je už bývalý bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), který po svém zatčení rezignoval na funkci náměstka primátora a člena dozorčí rady DPP, odvolán byl i z pozice starosty Lysolají. Pozastaveno mu bylo rovněž členství ve STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních komunálních voleb. Kauza vedla mimo jiné k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu a europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Fotogalerie
27 fotografií