Na desítce míst ve městě mohli umělcům lidé nahlížet při tvorbě přímo pod ruce. „Na rozdíl od klasického akademického umění v galeriích s tímto uměním veřejnost přichází daleko více do styku. Může ji provokovat a zároveň svým způsobem i vzdělávat,“ uvedl náměstek primátora Pavel Bosák s tím, že vzniklé muraly, jak se nástěnné malby nazývají, projasní šedé či oprýskané zdi.

Video
Video se připravuje ...

Plzeň ožila čtvrtým ročníkem street artového festivalu WALLZ. Romana Vébrová

Právě to je cílem festivalu, obohatit veřejný prostor, aby byl lepším místem k životu. „Zároveň přiblíží tvorbu nejlepších současných umělců široké veřejnosti. Objekty určené pro malby vybíráme zejména s ohledem na jejich význam pro okolí a způsob, jakým ho ovlivňují,“ řekl programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

 

Panelák, škola, garáže

Plochy pro umělce vybírají organizátoři po domluvě s městem, jednotlivými obvody, hlásí se ale i sami majitelé domů či společenství vlastníků bytů. Jedna z realizací, dílo umělce Patrika Hábla, tak vznikla přímo na boční stěně panelového domu v Sokolovské ulici na největším plzeňském sídlišti Lochotín.

Přihlásila se také Waldorfská škola na Husově náměstí, realizace proměny její fasády se ujal Tomáš Junker, tedy Pauser. Další díla vznikají například na průčelí budovy bývalé jídelny na rohu Jateční a Doubravecké ulice.

Tam pracuje italský umělec Mattia Campo Dall´Orto, nebo na zdi bývalých garáží na nábřeží Radbuzy naproti DEPO2015, kde tvoří gruzínský pouliční umělec Dante. Více o festivalu a kde díla najít je ZDE.

Fotogalerie
25 fotografií