„To grafitti je pecka. Nádhera,“shodují se stovky komentářů na sociálních sítích.Tvůrce pochválil i primátor města Petr Korč. „Je to silné formou, obsahem i poselstvím,“ uvedl.

Autoři vycházeli ze smutných statistik. „Před covidem bylo ročně v Česku hlášeno přes 10 tisíc týraných dětí. Od pandemie bohužel jejich počet ještě narostl,“ řekl umělec Nikola Vavrous s tím, že je to už čtvrtý mural skupiny nadšenců v tomto duchu.

Z temna do světla

Sám o sobě má streat art, který umělci zhotovili z vlastních zdrojů, působit jako prevence. I proto začali černou barvou a postupně přecházeli do bílé. „Aby se člověk z něčeho temného, co mohl v dětství zažít, přenesl k lásce a k radosti,“ dodal Vavrous.

Na malbě se podílelo více lidí. „Někdo půjčil profi vybavení, jiní očistili stěnu, další pomáhali s malbou a úklidem. Všem bych rád moc poděkoval,“ podotkl ještě hlavní iniciátor akce Nikola, přezdívaný Khoma.

Kamarád si prošel peklem

Na počátku nápadu byl příběh jeho kamaráda Sváti, který si v dětství prošel peklem. „Dodnes se potýká s následky, a proto založil stránky bytustka.cz a nebijtedeti.cz, kde najdou nejen děti, ale i slabí, nemocní a staří rady, jak z pekla ven. Weby se pro nás staly inspirací, jak téma šířit a přenést společnosti víc na oči,“ vysvětlil Vavrous.

VIDEO: Obří mural SKOK na Nádražní ulici v Ostravě vznikal před třemi lety šest dní.

Video
Video se připravuje ...

Obří mural SKOK na Nádražní ulici vznikal šest dní. MetanCity Records

Fotogalerie
10 fotografií