„Fragmenty lodi mohou klidně pocházet z doby římské nebo z raného středověku. Přesné určení doby vzniku bez analýzy ale nelze přesně určit, tento typ plavidla se objevil poprvé už před více než osmi tisíci lety,“ uvedl před časem archeolog Libor Kalčík z břeclavského muzea.

Sedm let konzervace

Fragmenty lodi poslali historici do německého Schleswigu, kde je podrobili důkladné analýze. „S největší pravděpodobností se jedná o plavidlo, které vzniklo mezi roky 1700 a 1800. Z hlediska řeky Dyje se přesto jedná o naprostý unikát,“ podotkl nyní Kalčík.

Fragmenty člunu odpočívaly od doby nálezu až do počátku letošního roku v rybníku u zámečku Pohansko. Tím se zabránilo jejich oxidaci a zničení. Nyní je archeologové za pomoci potápěčů vylovili a pošlou do Německa ke konzervování. To potrvá minimálně sedm let.


Loď sloužila pravděpodobně k převážení nákladu nebo k rybaření. „Právě rybaření má v Břeclavi velkou historii, kterou bychom v rámci expozice rádi připomněli. Předpokládali jsme, že tento typ lodí se na řece Dyji používal, což nám tento unikátní nález potvrdil,“ vysvětlil ředitel břeclavského muzea Petr Dlouhý.

VIDEO: Archeologové ve Veselí nad Moravou našli pozůstatek hradeb z 15. století.
Video
Video se připravuje ...

Archeologové ve Veselí nad Moravou našli pozůstatek hradeb z 15. století Hynek Zdeněk



Archeologové a potápěči vylovili z rybníku u zámečku Pohansko fragmenty historického člunu.
Autor: Město Břeclav