Archeologové, kteří v oblasti kopou už sedm let, získali další důkazy o tom, že na levém břehu Dyje byla ve 2. století našeho letopočtu římská pevnost. Mohlo v ní podle nich být až 15 tisíc vojáků.

Při novém terénním výzkumu jsme našli stříbrnou minci s ražbou manželky Marca Aurelia Faustiny, pozůstatky pecí a ohnišť z doby římské,“ uvedl Balázs Komoróczy z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně.

Během tříměsíčního pátrání přitom archeologové neobjevili pouze spojitosti s dobou římskou. Našli i desítky objektů spadajících dokonce do doby pravěké. Mezi nejčastější nálezy patřily pozůstatky konstrukcí dřevohlinitých a dřevěných nadzemních staveb.

Zábavný park je na dějiny území hrdý. „Historie Pasohlávek nás fascinuje. Proto například povědomí o Římanech zdůrazňujeme tím, že jsme Wellness zónu pojmenovali Forum Romanum,“ uvedl ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký.

VIDEO: Jen pár kilometrů od současných nálezů leží Pavlov, kde archeologové našli tzv. Pavlovskou venuši. Její stáří odhadují na téměř 30 tisíc let.

Video
Video se připravuje ...

Pavlovská Venuše je stará 27 - 29 tisíc let. Vyrobená je z mamutoviny a měří 4,5 centimetru. Návštěvníci ji mohou vidět v archeoparku v Pavlově do 21. listopadu. Hynek Zdeněk