Na poli u obce Tvarožná se představila tisícovka milovníků historie v uniformách ze 14 zemí světa, 50 jezdců na koních, pálilo 12 děl. Tématem střetu se stal slavný Napoleonův manévr nazvaný Lví skok.

Lví skok kvůli covidu odložili

Šlo o Napoleonův manévr, kdy nařídil přímý útok na hlavní stan rusko-rakouských sil na návrší u obce Prace a prakticky tak rozhodl bitvu pro sebe. V krvavé řeži nakonec padlo na ruské a rakouské straně celkem více než 20 tisíc mužů. Napoleon přišel „jen“ o 1305 vojáků, 7 tisíc utrpělo zranění.  

„Tento scénář jsme měli naplánovaný už na rok 2020, dvakrát jsme jej tak kvůli protipandemickým opatřením museli zrušit. Konečně se jej podařilo uskutečnit, všechno se podařilo tak, jak bylo naplánované. Jsme zejména velmi vděční za podporu Jihomoravského kraje,“ uvedl Miroslav Jandora z pořádající společnosti AusterlitzPro.

Vrátil se i Napoleon

Do čela francouzských šiků se po vynucené pauze opět postavil Američan Mark Schneider (53), který u Tvarožné v roli císaře Napoleona Bonaparte poprvé vystupoval v roce 2005. „Jeho fenomén mě uchvátil už coby kluka. Obdivuji Napoleonovu vojenskou nedostižnost, brilantní strategii a taktiku,“ svěřil se Blesku muž, který vzhledem i postavou jako by legendárnímu vojevůdci z oka vypadl.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce bitvy u Slavkova je po koronaviru zpět Zdeněk Matyáš

Schneider se účastní v roli Napoleona i jiných bitev, ve kterých slavný vojevůdce prokázal svou genialitu. „Už jsem si v roce 2007 zahrál francouzského císaře i ve filmu,“ pochlubil se muž, který sloužil v letech 1993-97 v americké armádě a účastnil se mírové mise v Bosně a Hercegovině.    

Jen modřiny a šrámy

Každoroční rekonstrukce stěžejní bitvy od roku 1990 se obejdou bez vážných zranění, výjimkou byla v minulosti snad jen zlomená klíční kost jednoho z vojáků a utržený prst dělostřelce, který nedodržel stanovený postup při obsluze děla. Na konci přibližně hodinové bitky se tak sčítají vesměs jen modřiny a šrámy.

Rekonstrukci slavné bitvy přihlížel i francouzský velvyslanec nebo kadeti z francouzské vojenské akademie Saint Cyr. Pořadatelé upozornili, že každoroční akce nemají být oslavou válečného střetu ani postavy Napoleona, ale pouze připomínkou historických událostí. Akce k výročí bitvy tak každoročně končí nedělním pietním aktem na Mohyle míru.

Fotogalerie
11 fotografií