Vyhlašování nejlepších ekologických projektů světa ve Vídni bylo velkolepé. O úvodní slovo se postaral prostřednictvím telemostu rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Hned po něm přišli na řadu světově uznávaní vědci. Programem provázela nejznámější rakousko-německá moderátorka Arabella Kiesbauer.

Těsně pod vrcholem

Firma z Kyjova soutěžila v kategorii Země a skončila těsně pod samotným vrcholem. „Ekologický Oscar“ v soutěži Energy Globe Award putoval do Indie. Hned následná velká zlatá medaile putovala právě na jih Moravy.

Video
Video se připravuje ...

Myco Kyjov uspělo na světovém finále ekologické soutěže Energy Globe Award ve Vídni. Hynek Zdeněk

„Je to velká satisfakce pro celý tým, který dlouhou dobu tvrdě pracoval, aby se vypracoval z nuly. Zakázek máme tolik, že je nestíháme plnit, a ozývají se nám přitom další a další partneři. Pronajali jsme si proto novou halu a stavíme novou linku. Poté určitě přijmeme nové zaměstnance,“ řekl zakladatel Myco Kyjov David Minařík.

Česko teprve potřetí

Po zprovoznění nové linky očekává Minařík i významný pokles ceny jejich přírodního a plně rozložitelného polystyrénu. „Linka nám umožní být plně konkurenceschopní s cenou skutečného polystyrénu,“ upřesnil Minařík.

Kyjov ziskem zlaté medaile přepsal historii. „Jednalo se již o 23. ročník této prestižní soutěže. Česká republika se do finále dostala teprve potřetí. Hlavní cenu ještě nezískal žádný český vynález, Kyjov je první, kdo získal velkou zlatou,“ upřesnil za pořadatele českého národního kola Roman Šperňák, mluvčí E.ON.

A kde se výrobek z Kyjova dá nejlépe využít? Je ideální náhradou polystyrénu v krabicích s nejrůznějšími spotřebiči. Uplatňuje se například i na zadních stěnách skříní. Nově po něm roste poptávka i v pohřebnictví.

Fotogalerie
22 fotografií