Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Extrémní levičačka, nebo vzor? Aktivistka Greta dráždí voláním po svržení kapitalismu

Autor: mav, inf - 
5. listopadu 2022
16:09

Mladá klimatická aktivistka rozšířila své zájmy, k ekologii přidala politickou filozofii - z plundrování planety obvinila kapitalismus. Jako obvykle sklidila pestrou směsici obdivu, kritiky a nenávisti.

Největší debatu na twitteru spustil Michael Shellenberger, americký autor, jenž se zaměřuje na klima a politiku. „Greta Thunbergová říkávala, že jejím cílem je chránit planetu od klimatických změn, ale nyní uznává, že jím je svrhnout ‚celý kapitalistický systém‘, který je podle ní odpovědný za ‚imperialismus, útlak, genocidu‘,“ shrnul nedávný Gretin projev z Londýna. „Ve skutečnosti ‚celý kapitalistický systém‘ produkuje víc přebytků potravin než kterýkoli jiný v historii - dost jídla pro deset miliard lidí, přebytek 25 %,“ uvedl jeden z řady protiargumentů Shellenberger. Zda se tyto přebytky dostávají do chudých oblastí, nebo se spíš vyhazují v nejbohatších zemích, už neřešil.

„Válku Thunbergové s ‚celým kapitalistickým systémem‘ pohání nihilismus, nenávist k západní civilizaci a touha ji zničit,“ činí závěry Shellenberger. „Klimatičtí nihilisté jsou jen banda rozmazlených dětí.“

„Groteskní světonázor! Poněvadž kapitalismus, tedy tržní ekonomika, drasticky snížil chudobu po celém světě a výrazně zvýšil naději lidí na dožití,“ odmítá Thunbergovou i Sebastian Geisler z německého Bildu v článku s názvem Greta najednou mluví jako levicový extrémista. A přidává ještě přirovnání k apartheidní Jižní Africe, kde rasistický režim hájil svou existenci, spjatou prý s tržní ekonomikou, nutností čelit komunismu. Když ale tento režim padl a prezidentem se stal Nelson Mandela, viděl tržní ekonomiku jako cestu, jak vyvést černošskou většinu obyvatel z chudoby - a k socialismu se země nepřiklonila.

Naopak Gretu dává za vzor manažerka Carmel McConnellová, zakladatelka britské sociální firmy Magic Outcomes a charity Magic Breakfast, zaměřující se na dětskou chudobu a autorka pěti knih o managementu.

„Je to náročný závod, udržet se na dnešním rychlém globálním trhu, držet krok s novými trendy a technologiemi,“ napsala v komentáři pro Evening Standard. „Cesta se neskrývá v tabulkách a grafech, nýbrž v důvěře. Jsou vzory, které by generální ředitelé mohli napodobovat, ale nejde o obvyklé podezřelé: Spíš než Jeff Bezos a Mark Zuckerberg je to Greta Thunbergová,“ uvedla s tím, že vedle zisků a růstu musí byznysoví lídři brát v potaz i morální principy.

„Její silnou stránkou vždy byla schopnost jednoznačně ukazovat, že svět v otázkách změn klimatu nekoná dostatečně,“ zhodnocuje její přínos The Washington Post. „Své diagnóze Aspergerova syndromu připisuje svůj odlišný způsob myšlení, jenž jí dává neochvějnou morální srozumitelnost, která mnohým chybí.“

Harry Cockburn z britského listu The Independent vyzdvihuje Gretu i její nový sborník The Climate Book (Kniha o klimatu). „Hlasy, které na tomto světě mají největší moc, patří těm, kdo ho ničí,“ tvrdí aktivistka v doslovu sborníku. „Tato věta shrnuje dovednosti, s nimiž Thunbergová dovede vyslovovat očividné pravdy, jež si naše společnost takřka nepřipouští, ale také je odsuzujícím závěrem a zčásti i revolučním voláním do zbraně,“ konstatuje Cockburn. „Její nulová tolerance vůči kecům je majákem, který jí nejen získal uznání, ale svítí na cestu skrze tento soubor esejů, důkazů a potenciálních řešení sepsaný ohromující sestavou expertů, vědců, aktivistů a spisovatelů,“ dodává v recenzi.

Video  Branky, body, kokoti: Vždycky šovinista, Greta a vložky jedině s modrou krví!  - Karel Dlabač/BPŽ
Video se připravuje ...

kapr ( 5. listopadu 2022 23:01 )

Ta .unda co mluví jak pí.a je snad horší než Gréta klasika české ho.no si dělá

ivana kollerova ( 5. listopadu 2022 19:28 )

18-ti leta absolventka zakladni skoly bude radit svetu co ma delat. bravo

yokky ( 5. listopadu 2022 19:06 )

🍻🍻🍻🍻­🍻😅😅😅😅😅­🆒🆒🆒🆒🆒🐒­🐒🐒🐒🐒🐒

yokky ( 5. listopadu 2022 19:05 )

🆒🆒🆒🆒­🆒🤣🤣🤣🤣🤣­🤣👍👍👍👍👍­🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

yokky ( 5. listopadu 2022 19:04 )

🤣🤣🤣🤣­🤣🤣🤣👍👍👍­👍👍👍🆒🆒🆒­🆒🆒🆒🐐🐐🐐­🐐🐐

Zobrazit celou diskusi