Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílené ceny energií, tepla i potravin: „Z čeho teď máme žít?“ ptají se zoufalí čtenáři

/
  • Šílené ceny energií, tepla i potravin: „Z čeho teď máme žít?“ ptají se zoufalí čtenáři.
    Aktualizováno - 31. října 2022 ● 11:22
    26. října 2022 ● 05:00

    Pětkrát vyšší náklady, topení jen ráno a večer, zálohy až 14 tisíc měsíčně! V části Břeclavi, Valašského Meziříčí, ale i na dalších místech republiky se lidé chystají na nejhorší zimu v blízké historii. 

    Ceny prakticky všeho jsou na hranici, kterou si nikdo ani nedokázal představit. Spousta lidí žije tak, že nevědí, jak utáhnou další měsíce…

    Video
    Video se připravuje ...

    Fiala: Vláda určila podobu zastropování cen elektřiny a plynu. Pro domácnosti bez omezení spotřeby. ČTK

  • 1.

    Topit se bude jen ráno a večer

    Obyvatelé největšího břeclavského sídliště Na Valtické, kde žije téměř osm tisíc lidí, se připravují na nejhorší zimu svého života. Po prudkém zdražení tepla a teplé vody na pětinásobek dosavadní ceny se obávají, že náklady nedokážou pokrýt. Šetřit se chystají úplně všichni, které Blesk.cz oslovil.

    „Měli jsme tady schůzi, kde se rozhodlo, že topení v bytech se zapne výhradně ráno a večer. Nejen v noci, ale i přes den bude vypnuté. Lituji maminky s malými dětmi, které ještě nechodí do školky či školy. Budou muset zůstat v zimě doma v nevytopených bytech,“ řekla Irena Bělíková (63).

  • 2.

    Zrušíme vanu!

    Zaznívají i další úsporné kroky. „U nás se rozhodlo, že snížíme teplotu teplé vody v přívodních trubkách o tři stupně na 50 °C. Šli bychom ještě níž, ale to zákon nepovoluje. Teplota topení v bytech klesne na minimum a topení ve všech společných prostorách, včetně prádelny, bude po celou zimu vypnuté,“ přidala další hlas Petra Janošková (48).

    Velké úsporné kroky přiznává i František Ciprys (63). „S manželkou to se zatnutými zuby snad nějak dáme. Topit budeme ale opravdu jen minimálně. Občas se k nám chodila vnoučata vykoupat. S tím je konec. Vanu rušíme, bude jen sprchový kout. Jinak bychom to neutáhli,“ přiznal.


  • 3.

    Jsem v minusu, na jídlo nezbývá

    Zřejmě nejhůř jsou na tom nyní ovdovělé ženy ve vyšším věku. „Když jsem si spočítala náklady, které mám teď měsíčně dohromady platit za teplo, vodu, plyn a elektřinu, tak jsem v minusu pět set korun. Kde je jídlo, toaletní potřeby a další věci? Tohle už není život,“ řekla zdrceně asi osmdesátiletá žena.

    Město si alarmující situaci obyvatel sídliště Na Valtické uvědomuje. „Od 10. října zřídil sociální odbor poradenskou linku. Volalo na ni dosud 40 lidí, dalších 10 přišlo osobně,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pelcová.


  • 4.

    Pomoc omezená zákony

    Město má přitom podle ní svázané ruce v poskytování pomoci svým obyvatelům zákony. „Vedení města hledá možnost, jak zařídit pro potřebné občany obědy. Věc je ve fázi přípravy a zjišťování, jak to udělat a neporušit přitom předpisy,“ vysvětlila Pelcová.

    Ať už člověk mluví na sídlišti s kýmkoliv, lidé jsou rozzlobení na vládu. „Tento problém nevznikl naší vinou, neneseme na něm žádný podíl. Přesto vše odnášíme jen my. Od ledna mají být zastropované ceny tepla, ale proč až od ledna? Na co se čeká, na exekuce bytů?“ diví se obyvatelé sídliště.


  • 5.

    Výzvy k občanské neposlušnosti

    Na Valtické se lidem ve schránkách objevily letáky vyzývající k občanské neposlušnosti a neplacení za teplo a teplou vodu. „To by bylo ale to nejhorší, co by se mohlo stát. Do problémů by se pak tady dostali úplně všichni, opravdu úplně všichni,“ je si vědomá situace Janošková.

    Břeclav zatím zřejmě drží republikový primát v nejvyšším zvýšení ceny tepla. To od října stouplo na pětinásobek poté, co společnost NWT oznámila ukončení dodávek a Teplo Břeclav muselo nakoupit plyn za současné předražené ceny. NWT na sebe poté podala návrh na úpadek. Minulý čtvrtek brněnský krajský soud vyhlásil její úpadek, podle insolvenčního návrhu má firma závazky za 460 milionů.

  • 6.

    Pavlína (36): Mám už tři zaměstnání!

    Na nepřiměřeně vysoké zálohy za teplo si stěžují i obyvatelé ve Valašském Meziříčí. „Platíme nejvyšší zálohy v Česku. To není normální,“ říká Pavlína Tydlačková (36).

    Stoprocentním vlastníkem společnosti CZT (Centrální zásobování teplem) je město. Teplo ale produkuje firma DEZA. „Z porovnání cen ve městech v krajích z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) je zřejmé, že máme jednu z nejvyšších cen v republice. Tady stále ukazují na problém zdražení plynu. Ale DEZA jako palivo používá plyn jen z 25 procent, 70 procent tvoří jiná paliva a pět procent odpad. Tak proč máme platit víc než tam, kde používají pouze plyn? Město s tím nic nedělá,“ poukázala paní Pavlína.

    Vlastní byt 1+1 o 32 m². „Loni byly zálohy 467 Kč za GJ. V listopadu a prosinci se zvedly na 807 Kč a nikdo nás na to neupozornil. Pak to spočítali podle spotřeby za celý rok a lidé měli velké nedoplatky. Já 13 tisíc. Letos 31. ledna cena stoupla na 1 024 Kč, v červnu na 1 595 a od 1. října na 2 500 Kč. Za můj byt mám platit 5 357 Kč bez teplé vody! To je extrém, o kterém se nikdo na městě nebaví a neřeší ho. Jinde se o tom píše, tady se mlčí. To je donebevolající. Vždyť teplo zdražilo pětinásobně,“ rozčílila se.

    „Jak to máme utáhnout? Mám tři práce, platím hypotéku. Byt jsem si koupila, abych ho v pohodě užívala, ale toto je o nervy. Co teprve rodiny s dětmi a důchodci,“ dodala.

  • 7.

    Jarmila (63): Z důchodu se vracím do práce

    Jarmila Zetochová (63) má ve Valašském Meziříčí byt o rozloze 72 m² a od října platí zálohu na teplo 4 005 Kč. A teplá voda, také z DEZY, je za 2 126 korun.

    „Žiju sama a měsíčně teď platím dohromady 9 500 Kč. Musím chodit do práce, protože více než 50 procent důchodu jde na bydlení. Za byty v podnájmech - 50 m² - někde lidé platí i 19 tisíc měsíčně. Je tu ale moc »dezáků«, kteří mají strach bojovat. Proč máme smlouvu na plyn, když na ERÚ (Energetický regulační úřad - pozn. red.) mi paní řekla, že DEZA pro sebe i pro nás topí stejně? Proč teda už netopí mazutem, když je to dnes možné?“ řekla Jarmila Zetochová.

  • 8.

    Jednatel CZT: Příští rok čekáme snížení cen

    „Za naši očekávanou cenu 1 500 Kč za GJ za tento rok nejsme nejdražší v republice. Jde o zálohové ceny, ne ceny skutečné tepelné energie. Začali jsme s 907 Kč bez DPH, tak chceme doplatit rozdíl se skutečnou cenou, která se očekává - 1 500 Kč. Proto se na poslední tři měsíce zvedla zálohová cena na 2 500 Kč za GJ,“ konstatoval jednatel CZT Valašské Meziříčí Josef Gába.

    DEZA podle jeho slov potřebuje ročně dva miliony GJ tepelné energie. Tu vyrábí ze třech různých paliv. „Nám prodává 200 tisíc GJ ročně - jednu desetinu své výroby navíc. Proto musí nakoupit zemní plyn pro nás, naše smlouva je založena jen na ceně zemního plynu. Není pravda, že město nic neřeší. Letos bylo několik jednání s vedením DEZY i generálním ředitelem Agrofertu Zdeňkem Průšou. Příští rok očekáváme snížení ceny tepla. Informace o zvýšení šly dopisem ode mě všem zákazníkům 1. června a 1. září a ERÚ jsme poskytli veškeré vyžádané podklady,“ uvedl Gába.

    VIDEO: Vláda určila podobu zastropování cen elektřiny a plynu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Fiala: Vláda určila podobu zastropování cen elektřiny a plynu. Pro domácnosti bez omezení spotřeby. ČTK

    Fotogalerie
    12 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 158

Uživatel_5521686:

(31. 10. 2022 12:44)

Uživatel_5521686: Poděkujte klackem po hřbetě 30% deb ilů co zvolili podvodem nynější vládu.

(31. 10. 2022 12:44)

turista.z.: Lide chteli zmenu, tak ji maji...

(27. 10. 2022 17:44)

jetuslunicko: co si lidi zvolili, to mají, jednu velkou katastrofu, potápějící TITANIC nezadržitelně pluje do své zkázy. bohužel na to doplatí ty, co tu zasr.... pěti-kolku nevolili. ááá jinak uká, ká to mají dobrý, mají nejlepšího premiéra své doby, fialový -ka...eela, la je bude dotovat jak mourovatej až do padnutí obyčejných občanů naší krásné vlasti, teda pokud mu to vůbec ještě něco říká, co je to naše krásná země a občané č-r v ní !!! smutné, ale bohužel to není žádná show, kdy se vypne televize a můžeme v klidu spát, toto je neskutečně zas,r------ a-nááááááá realita.

(27. 10. 2022 14:41)

MarekBadatel: Tak to je u pravicových politiků celkem běžné že se snaží namluvit lidem že se mají příliš "dobře" a že se mají trochu "uskromnit". To je naprosto klasická rétorika a na něco takového je třeba být připraven a neskočit na to. Sami si pak za rohem přidávají peníze a žijí si v luxusu. Ale ostatním by chtěli ubírat. Naprostá pravicová klasika všech klasik. Takže napřed ať uberou sobě omezí a uskromní se oni sami a teprve pak ostatní.

(27. 10. 2022 09:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy