Minulý týden společnost NWT, která dodávala teplo a teplou vodu hlavně pro obyvatele sídliště Na Valtické, ze dne na den ohlásila ukončení dodávek. Teplo Břeclav tvrdí, že kvůli tomu musí nyní plyn nakupovat za tržní cenu. Ta se zvýšila z původních 628 Kč/GJ na 3 030 Kč/GJ tepla. Pro běžnou rodinu to znamená zvýšení měsíčních záloh z cca tří tisíc na téměř patnáct tisíc korun.

„Pokud NWT tvrdí, že se svými klienty úzce spolupracuje a komunikuje, musíme se hořce usmát. Pokud se nám NWT ozvalo, bylo to vždy více či méně direktivní oznámení,“ upozornil advokát Michal Šilhánek, zastupující Teplo Břeclav.


„Pravda je taková, že TEPLO Břeclav má za měsíc srpen u NWT přeplatek na zálohách oproti reálnému odběru plynu ve výši téměř 750 tisíc korun. Na místo, aby NWT tento přeplatek v září vyúčtovalo a vrátilo, přestalo absolutně komunikovat a reagovat na opakované písemné urgence a telefonáty,“ zdůraznil Šilhánek.

Aby toho podle teplárny nebylo málo, NWT podle jejich sdělení poslalo za září faktury a požaduje jejich úhradu v plné výši. „Vůbec přitom nezohlednili uvedený přeplatek,“ poukázal na platby faktur právník Teplo Břeclav.


Teplárna si takové jednání nechce nechat líbit. „V pátek jsme proto provedli jednostranný zápočet a na zbylou dlužnou částku jsme zaslali předžalobní výzvu. Očekáváme, že NWT obratem tento srpnový přeplatek uhradí,“ dodal Šilhánek.

VIDEO: Vláda na počátku října ohlásila zastropování cen elektřiny a plynu pro domácnosti.

Video
Video se připravuje ...

Fiala: Vláda určila podobu zastropování cen elektřiny a plynu. Pro domácnosti bez omezení spotřeby ČTK