Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trápí vás zaschlé kapky na skle sprchového koutu? Víme, co na ně zabírá!

/
  • (istock.cz)
    16. března 2024 ● 06:05

    Nevzhledné kapky na dveřích sprchového koutu dokážou zkazit dojem v každé koupelně. A čištění dá zabrat nejedné pečlivé hospodyňce. Poradíme vám, jak se jich jednoduše zbavit i bez chemických přípravků…

    Po každém sprchování na sklech a stěnách kabiny zůstávají kapky vody, skvrny a pěna z mýdla a šamponu. Po nějaké době se tyto zaschlé skvrny na skle stávají viditelnými a je třeba je důkladně vyčistit. Ale jak na to, abyste s tím nestrávili spoustu času a účinek byl co nejlepší? Existuje několik možností…

  • 1.

    Prevence

    Autor: istock.cz

    Pokud se chystáte sprchový kout teprve pořídit nebo uvažujete o výměně starého, určitě přemýšlejte prakticky. I když hladké sklo vypadá krásně a elegantně, s jeho údržbou bude přece jen více práce. Každá nečistota na něm bude hned vidět. Pokud ale zvolíte sklo pískované nebo s různými plastickými vzory, kapky se částečně ztratí.

     

    Náš tip: 

    Jestliže máte úplně nový sprchový kout, doporučujeme si pořídit speciální přípravek, který se nanáší hned po instalaci. Na skle vytvoří ochranný film, který odpuzuje vodu. Kapky po něm budou stékat dolů. Vrstva se musí asi jednou za půl roku obnovit, aby byla účinná, ale ušetří vám určitě spoustu práce s čištěním.

  • 2.

    Pravidelné čištění

    Autor: istock.cz

    Nejlepší způsob, jak udržet sprchový kout čistý, je po každé sprše ho opláchnout vodou a zabránit tvorbě trvalých usazenin. Vezměte si na pomoc hadřík z mikrovlákna nebo dveře sprchy otřete stěrkou. Pokud ale na pravidelnou údržbu nemáte čas nebo ji nezvládnou všichni členové domácnosti, nezbývá než se pustit do boje s již usazenými kapkami i jinou cestou. Zkuste si vyrobit vlastní čisticí prostředek z ingrediencí, které máte běžně doma. Budete překvapeni, jak je účinný...

  • 3.

    Ocet a jedlá soda

    Autor: istock.cz

    Připravte si směs v poměru 1:1. Ocet v kombinaci s teplou vodou dokonale odstraní mýdlo a zaschlé kapky od vody ve sprše. Nastříkejte na postižená místa a nechte zhruba 10 minut působit. Poté setřete nečistoty hadříkem a kabinu opláchněte teplou vodou. Pro větší účinek zkuste přidat do octového roztoku lžíci jedlé sody.

  • 4.

    Kyselina citronová

    Autor: istock.cz

    Ocet můžete nahradit také kyselinou citronovou. Dvě lžíce kyseliny citronové smíchejte s 200 ml teplé vody. Tento roztok přelijte do rozprašovače. Kyselina by měla pomoct rozpustit mýdlové skvrny a kapky tvrdé vody. Po čtvrthodině působení opět setřete nečistoty hadříkem a též opláchněte teplou vodou.  

  • 5.

    Prášek do pečiva a citron

    Autor: istock.cz

    Se zaschlými kapkami si poradí i další „skvělá dvojka“. Budete potřebovat jeden citron a prášek do pečiva. Na rozpůlený citron jednoduše nasypte prášek do pečiva. S tím pak přejíždějte zaschlá místa a následně spláchněte horkou vodou.

Přidat názor
Počet komentářů: 5
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy