Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf ČEZ Beneš: Elektřina nebude levná, dokud bude válka. Gazprom dluží plyn za stovky milionů

Autor: Mii, lig - 
23. října 2022
12:57

Situace s cenami energií se uklidňuje, přesto návrat k nízkým cenám bude trvat dlouho. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Klíčové podle nich bude, jak dlouho bude trvat konflikt na Ukrajině a kdy se Evropa zbaví energetické závislosti na Rusku. Energetickou válku proti vládci Kremlu Vladimiru Putinovi nicméně vyhráváme, míní.

Podle Beneše ještě nelze naplno vyvozovat, co způsobí dohoda o energiích, která v týdnu vznikla v Evropské unii. „Ceny elektřiny se mění a trhy jsou hrozně senzitivní na to, co politici řeknou. Nicméně si myslím, že to ještě není dotažené,“ řekl šéf ČEZ o výsledku summitu.

Upozornil, že cena elektřiny bude klesat pomalu. Klíčové jsou podle něj dva faktory – konec války na Ukrajině a energetická závislost Evropy na Rusku. Dokud se obojí nevyřeší, cena elektřiny nadále bude spíše vysoká. „Myslet si, že se to bude měnit v týdnech, by bylo naivní,“ řekl Beneš a radil, že momentálně je důležitější zaměřit se na dílčí menší kroky k řešení energetické krize.

Nemyslí si, že znovu nastane extrémní situace, kdy se jeden megawatt elektřiny prodával za 1000 euro. „Polovina ceny, za kterou se to prodávalo v létě, byla čistou hysterií,“ popsal s tím, že tehdy ještě neexistoval výhled, zda Evropa situaci zvládne, a tak trhy panikařily. „Chování nakupujících a prodávajících na burze je velmi těžko předvídatelné,“ potvrdila Drábová.

Podle ní je hlavním viníkem současné situace „kremelský imperátor“ Putin. S tím souhlasí i Beneš, podle kterého má Rusko na současném růstu cen energií podíl 90procentní. Energetická válka proti Evropě začala už rok před válkou, řekl také a doplnil, že Gazprom neplní smlouvu, kterou má s ČEZem, a žádný plyn nedodává. „Povedeme mezinárodní arbitráž,“ prozradil ředitel, jak to chce řešit. Gazprom podle něj ČEZu dluží plyn za vyšší stovky milionů až miliardy.

Sedlák však přidal i pozitivní výhled. „Evropa je připravena na tuto topnou sezónu (…) Ekonomickou válku proti Rusku začíná pomalu vyhrávat,“ uvedl programový ředitel Svazu moderní energetiky, podle kterého velmi pomohlo naplnění plynových zásobníků. Nyní bude záležet na tom, jaké bude počasí. „Pokud bude zima velmi krutá, budeme více topit, budeme čerpat ze zásobníků, tak můžeme očekávat výkyvy cen,“ nastínil.

22:58
Dnes

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
Dnes

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Drahé energie a zastropování cen  - Videohub
Video se připravuje ...

1pravda1 ( 24. října 2022 17:13 )

tři vysmátí a bohatí u moravce - beneš, moravec, drábová... placení občany

LuCo ( 24. října 2022 16:49 )

Beneši! Doufám, že to nebude další třicetiletá válka, jak to před staletími vedli Švédové!!!

LuCo ( 24. října 2022 16:28 )

Sakra, jak to ti komunisté dělali, že vybudovali spoustu vodních, uhelných, plynových a jaderných elektráren?

dynaty ( 24. října 2022 14:22 )

trochu?

bullshit ( 24. října 2022 13:43 )

Fantomas nás trochu houpe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa