Když loni na konci června kameník Bořivoj Čech (44) z Moravského Žižkova prošel hřbitovy v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích, spatřil katastrofu. Obraz zkázy vháněl nejen pozůstalým slzy do očí. Tornádo, které se prohnalo oblastí, místo posledního odpočinku zpustošilo.

„Když první šok odezněl, přišla lavina telefonátů. Lidé se ptali, co mají dělat, jiní chtěli hroby hned opravit,“ řekl muž, který je pokračovatelem rodinného řemesla.

Čech musel zvážit své možnosti, nechtěl, aby firma naslibovala nemožné. „Vysvětloval jsem, že nejde všem okamžitě vyhovět,“ vzpomíná.

Vzali brigádníky

Obhlídka zkázy prozradila i mnohé o přístupu a péči pozůstalých. „Pokud hrob nemá betonový základ a po desetiletí se na jeho údržbu kašlalo, doslova se rozjede a je nenávratně zničený. Tornádo zkázu jen urychlilo,“ upozorňuje Bořivoj Čech.

Jak přiznává, dodnes se společně se svými spolupracovníky nezastavil. „Na výpomoc jsme vzali i brigádníky. Aktuálně třeba pracujeme v Mikulčicích na nové hřbitovní zdi,“ říká kameník.

Pohled na jednotlivá pole hrobů napovídá, že poctivá práce se podařila. Neopravených hrobů je už jen minimum. „Chápal jsem první reakce lidí po tornádu, proritou byla střecha nad hlavou. Snažili jsme se třeba pomoci solidárními cenami při opravách,“ uzavírá Čech a slibuje, že letos budou hřbitovy v postižených obcích opět v důstojném stavu.

Stát uvolnil obcím 420 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj loni odsouhlasilo na opravu zničené infrastruktury v postižených obcích částku 420 milionů korun. Její součástí jsou i opravy hrobů. „Lidé si je nechali opravit na své náklady, doloží nám doklady, faktury od kameníků. My vše předáme ministerstvu. Lidé mají nárok až na sto procent ceny z opravy náhrobku. Stát poukáže 90 procent, obec zbylých deset,“ osvětlil starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09).

Uzávěrka žádostí občanů o proplacení nákladů byla posunuta k letošnímu 30. červnu.

Nejhorší tornádo v Evropě

Smrtící tornádo se přehnalo Břeclavskem a Hodonínskem večer ve čtvrtek 24. června 2021. Zdevastovalo Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice, odloučenou část Hodonína Pánov a částečně i Hodonín. Asi 200 domů bylo zcela zničeno a přes 1 200 poškozeno.

Při tornádu, které dosáhlo stupně F4  a rychlosti až 320 km/h a bylo nejsilnějším tornádem na území Evropy od roku 1984, zemřelo šest lidí, další později na následky zranění. Ošetřeno bylo několik set lidí.

VIDEO: Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.

Video
Video se připravuje ...

Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně. pro Blesk.cz - Pavel Šilt

Fotogalerie
96 fotografií