Když se ono osudné pondělí loni 24. června přehnal živel obcemi na jihu Moravy, Lukáš neváhal a s kamarády a vlastní technikou vyrazil pomáhat do obce Lužice. Pustili se do práce a druhý den přišli za Lukášem hasiči.

„Měl jsem kontejnerové auto s rukou, bagr a malý bagřík zvaný bobík. Hned si mě stáhli pod sebe a pracoval jsem pro ně,“ řekl Lukáš. Makal až 16 hodin denně, přes den pro hasiče, po večerech pomáhal místním.

Půl roku práce

Když hasiči v půlce července z obce odešli, myslel, že se vráti domů. „Starosta mi ale nabídl, jestli bych nezůstal, že je tu pořád hodně práce. Původně jsem chtěl zůstat týden a najednou z toho bylo půl roku,“ uvedl Lukáš.

„Zpočátku jsem odvážel suť a dřevo z popadaných stromů, odklízel trosky zbouraných domů, čistil cesty a vinohrady,“ vysvětlil.  

Tisíce kontejnerů

Od října do konce roku pak pomáhal místním upravovat jejich pozemky. „Trhal jsem pařezy vyvrácených stromů a rovnal zahrady,“ uvedl Lukáš. Celkem vyvezl šest tisíc kontejnerů odpadu.

„U pětiset jsem si říkal, že to není možné. Ale to konečné číslo mě ohromilo,“ dodal Lukáš. Je hrdý na písemné poděkování jihomoravských hasičů a dodává, že by nezaváhal a šel pomáhat znovu.

Stesk po rodině

Když Lukáš na Moravu odjížděl, jeho dcerka Lenka ještě nechodila. „Když jsem se jednou v říjnu vrátil na víkend domů, přiběhla mi naproti. Jako tátu mě moc mrzelo, že jsem ji v tomto období neviděl vyrůstat. Teď se s ní snažím být každou volnou chvilku a obdivuji manželku, jak to doma skvěle zvládla,“ svěřil se Lukáš.

Manželka Lenka (22) si musela doma poradit se všemi „chlapskými“ pracemi. „Sekala jsem dřevo na topení, pomáhala tchánovi s opravou domu a sama jsem tahala velké nákupy,“ řekla Lenka.

Manžela podpořila a hned v červnu s místními ženami uspořádaly sbírku. Vybrali 70 tisíc Kč a na Moravu poslali i oblečení, nářadí a naftu.

Katastrofický film

To, že se ničivý živel přehnal obcemi na Moravě, se dozvěděl Lukáš z televize. Byl zrovna u mámy na návštěvě. „Rýpnul jsem si do ní, proč se dívá na katastrofický film. Řekla, že je to skutečnost a kousek od nás. Hodně mě to zasáhlo. Po pár pivech v hospodě jsem prohlásil, že jedeme pomáhat. Chlapi se přidali a hned po víkendu jsme jeli,“ řekl Lukáš.

VIDEO: Obcí Hrušky se prohnalo ve čtvrtek 24. června 2021 tornádo a zpustošilo jí. Polovina domů je srovnaná se zemí.

Video
Video se připravuje ...

Obcí Hrušky se prohnalo ve čtvrtek 24. června 2021 tornádo a zpustošilo jí. Polovina domů je srovnaná se zemí. Jiří Nováček

Fotogalerie
73 fotografií