Interiér budovy prošel během uplynulého víkendu neuvěřitelnou proměnou. Zasloužili se o to pedagogové a studenti Katedry výtvarného umění Masarykovy univerzity. „Celé tři dny se tady malovalo, uklízeno, zdobilo, zařizovalo vybavení,“ svěřila se Simona Pokorná, ředitelka ZŠ J.A. Komenského, pod kterou budova patří.

Do vůbec první ze šesti nových tříd nastoupilo v pondělí patnáct ukrajinských školáků ve věku od 6 do 10 let. „Bude je učit ukrajinská učitelka, která umí i česky. My pomůžeme také,“ svěřila se Tereza Švandová z krajského Centra pro cizince.

Škola hrou

Děti se první den v novém prostředí rozkoukávaly. Sesedly se do kruhu před tabulí a zkoušely se popasovat s českými číslovkami. Dalším úkolem bylo spočítat schody do prvního patra „První hodiny budou spíš zábavné, prostě škola hrou,“ řekla Švandová.

Video
Video se připravuje ...

První den v brněnské škole s ryze ukrajinskými třídami Zdeněk Matyáš

Svůj první den v české škole prožil i šestiletý Max Grapeniuk. Prvňáček z Kyjeva zasedl do jedné z tříd, které vznikly v nevyužité budově v Cacovické ulici. Max si společně s dalšími dětmi hrál, maloval obrázky, zvědavě nahlížel do sešitu s česko-ukrajinskými frázemi.

Své pocity si nechal pro sebe, sdílnější byla jeho maminka Katharyna. „Po deseti dnech ostřelování Kyjeva nás manžel odvezl autem na hranic. Maxík se už začíná usmívat, stejně jako jeho dvě starší sestry. Všichni myslíme na tátu, který se vrátil bojovat,“ řekla Maxova máma.

Nápor teprve přijde

Brněnští radní předpokládají, že během týdne budou muset umístit další stovky ukrajinských školáků. Jen zaregistrovaných jich aktuálně mají dva tisíce. „Pokud to nebude stačit, máme připravené až čtyři další budovy, kde bychom byli schopni rozjet základní vzdělávání," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

19:46
28. 3. 2024

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 140 mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích. Ruští vyšetřovatelé dnes uvedli, že mají důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, která však jakýkoliv podíl na útoku odmítla.

18:36
28. 3. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

17:50
28. 3. 2024

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes zpravodajský server Meduza, který působí z lotyšského exilu. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti

Kompletní online

Fotogalerie
69 fotografií