Sem tam nějaká písnička, ale hlavně dobrá nálada se nese vinicemi v Blatnici pod Svatým Antonínkem, kde hrozny sbírají více než dvě desítky lidí. Veselo je zejména u party seniorek. „Jezdíme sem už celé roky. Na čerstvém vzduchu je nám dobře,“ řekla jedna z nich.


„Začali jsme v pondělí. Sbíráme zatím pouze odrůdu Müller Thurgau, a to jak ručně, tak i kombajnem. Cukernatost hroznů je 18 až 18,5°,“ uvedl vedoucí vinic Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem Jan Grabec.
Video
Video se připravuje ...

Na Slovácku začala hlavní sklizeň hroznů. Hynek Zdeněk

Podle ředitelky vinařství Ivy Šantavé zatím vypadá letošní úroda slibně. „Z hlediska aromatičnosti hrozny vypadají moc dobře, jsou krásně voňavé,“ vysvětlila.


Podobně to vidí i jinde „Začali jsme se sklizní hlavních odrůd Müller Thurgau a Muškát Moravský v Bzenci a Sedlci. Na vinicích to vypadá velmi dobře, momentálně se výborně daří bílým odrůdám a vypadá to, že bude i dostatek přívlastkových vín,“ domnívá se vinohradnický manažer Bohemia sektu Josef Svoboda.

Vinaři nyní potřebují, aby teplé a suché počasí vydrželo aspoň do konce září. Na mnoha místech by navíc na sběr hroznů uvítali brigádníky. Například v Blatelu jsou připraveni je vzít v pracovní dny prakticky okamžitě. „Klidně ať se nám ozvou. Práce je dost,“ ujistil Grabec.

Fotogalerie
16 fotografií