„Již dávno básník Homér konstatoval, že k lidskému štěstí a pohodě patří prostřený stůl, víno, zpěv a hudba. Takže tu máme všechno a budeme mít také zítra,“ zahájil vinobraní Jaroslav Šolc, místostarosta Prahy 2 pro oblast kultury a sportu. Letošní ročník je jedinečný tím, že Grébovka slaví výročí 150 let od svého založení. Navíc si připomínáme 1100 let od smrti svaté Ludmily, která podporovala pěstování vína v českých zemích.

Jaký burčák je ten pravý?

Karel Havlíček, výrazná postava letošního vinobraní, Blesku popsal, jak by měl chutnat a vypadat ten správný burčák. „Dobrý burčák musí být přirozeně aromatický. Nesmí mít ani moc cukru, ani moc kyselin. A musíte ho trefit ve správný čas. Také by v něm neměl plavat kal,“ popisuje. Jelikož neustále kvasí, správné načasování je klíčové. Ze začátku má mnoho cukrů, poté je poměr cukrů a kyselinek vyrovnaný až se nakonec začnou kvasné látky usazovat a vznikne mladé víno.

„Pro mě to není vinobraní, pro mě to je kus života,“ říká milovník vína Havlíček. Účastnil se zatím všech ročníků. Dlouhých 27 let vlastnil vinotéku kousek od náměstí Míru, splnil také degustátorské zkoušky. Dnes prodává v jednom z vinných stánků. Nabízí vína od velkých vinařství až po malý moravský rodinný podnik.

Podle průměru z uplynulých ročníků bývá denní návštěvnost stánku okolo několika stovek. Ze začátku chodí spíše starší, poté lidé z práce a cizinci. Nedá se prý však říci, že by trhy navštěvovala nějaká konkrétní skupina zákazníků. Dále Havlíček zhodnotil stav vína a vinic. „Zatím vypadá sklizeň nadějně. Je dostatek spodních vod. Vinice jsou nádherné a poměrně zdravé.“

Účastníky vinobraní přilákal burčák

Pro návštěvnice Líbu a Alenu je letošní ročník už tradicí. Byly na všech třinácti předchozích. „Láká nás atmosféra a burčák. Hlavně ten z Grébovky,“ shodují se obě dámy. Raději chodí na náměstí Míru než do Grébovky. Bývá tam totiž narváno. „První ročníky v Grébovce se nám líbily, ale poté začala být přelidněná.“ Další dvě návštěvnice, které jsme oslovili, jsou na vinobraní poprvé. Všimly si reklamy v metru a rozhodly se na náměstí podívat. Jejich hlavním cílem byl také burčák.

Zásah koronaviru

Minulý ročník se kvůli zákeřnému viru nekonal. „Po předchozím roku jsem se obával, že vinobraní s osudným číslem třináct bude naše poslední. Naštěstí jsme se na náměstí sešli i po čtrnácté,“ raduje se Karel Havlíček. Letošní ročník však probíhá ruku v ruce s hygienickými opatřeními. Mezi stánky jsou dodržovány mezery, na každém je připevněna dezinfekce a mezi lidmi navíc chodí i hostesky s dezinfekcí. V sobotu se akce přesouvá do Grébovky, kde ve 14:00 opět začíná program.

Video
Video se připravuje ...

Začátek vinobraní Jan Dařílek

Fotogalerie
20 fotografií