„Navigace, která hasiči řekne, že zrovna míjí dveře, za kterými jsou schovaní lidé. Zároveň uvidí, kde se pohybují kolegové,“ zmiňuje jeden z cílů projektu výzkumník Kryštof Zeman.

Brýle popisované jako zařízení pro hybridní realitu chtějí vědci uzpůsobit pro záchranné jednotky. Inspirací je Malajsie, kde jsou budovy vybaveny digitálním modelem, který všechny tyto informace obsahuje a velmi jednoduše by se dal do podobného zařízení nahrát v případě výjezdu.

„Hasič prochází chodbou, v reálném čase se mu zobrazuje navigace budovou, nebo se podívá na stěnu a uvidí doplňující informaci, že deset metrů tím směrem je umístěn hlavní uzávěr plynu, elektrický rozvaděč, hasicí přístroj nebo připojení na vodu,“ popsal Zeman.

Vývojáři chtějí první nápady probrat přímo s hasiči a se společností, která zajišťuje koordinační technologie pro záchranné složky. Chytré brýle rozšířené reality by se staly další krokem vzájemné spolupráce.

Video
Video se připravuje ...

VUT Brno - konec světa Redakce Blesk

Jak najít lidi v ohni?

„Musíme spoléhat na Bluetooth nebo Wi-Fi, tedy technologie, kterými jsou vybaveny současné mobilní telefony, tablety a další nositelná elektronika. Díky signálu z těchto zařízení dokážeme říci, jak daleko od takového zařízení je zasahující hasič. Je to podobné, jako kdybych hrál počítačovou hru s více lidmi, akorát že oni nemusí aktivně nic dělat, já ale vidím jejich umístění,“ vysvětlil Kryštof Zeman.

Kam s nimi?

Specialisté musejí v rámci technických záležitostí vyřešit i umístění brýlí tak, aby nepřidávali zasahujícím hasičům další kila vybavení navíc. Řešením může být jejich rozložení na součástky s tím, že se postupně zabudují do hasičské helmy. Je také potřeba vyřešit, aby nepřekážely ve výhledu a vydržely vysoké teploty.

Tragédie v kasinu

Využití chytrých brýlí při zásahu a navigaci v hořícím objektu přímo navozuje vzpomínky na událost z roku 2002, kdy při požáru v kasinu v brněnské Nádražní ulici zahynuli dva hasiči a krupiér.

V zakouřených prostorách ztratili orientaci a také kvůli nefunkčnímu únikovému východu se jim nepodařilo z ohnivého pekla uniknout.

Fotogalerie
10 fotografií