Informaci o převrácené kánoi u Vnorovského jezu dostali hasiči ve středu ve třičtvrtě na pět odpoledne. „Při příjezdu jsme zjistili, že jedno dítě je přímo ve splavu a vodní válec ho drží,“ uvedl velitel strážnických hasičů Michal Vajčner.

Dítě ve vodním válci

Jeden z hasičů jištěný na laně okamžitě skočil dítěti na pomoc přímo do vodního válce. Kolegové ho pak vytáhli na břeh i s dítětem. Podchlazené dítě okamžitě předali zdravotníkům. „Klobouk dolů, pánové, za tento mimořádný čin,“ poděkoval svých „chlapcům“ Vajčner.

Nezůstal zdaleka sám. Na sociálních sítích se okamžitě zvedla lavina děkovných vzkazů. „Skvělá práce.“ „Nemám slov. Dobrá práce!,“ „Jste skvělí.“ „Jste nejlepší, děkujeme.“ „Smekám.“ „Skvělá práce a opravdu nechápu, jak se někdo mohl odhodlat na tento jez…“

Topil se můž a tři děti

Lidé nechápou tu neopatrnost, že se na jez vůbec někdo vydal. Ještě s dětmi! Běžně je totiž nesjízdný a je vysoce nebezpečný i pro zkušené kanoisty. Vodní válec je v něm velmi silný. Není divu, že v něm šlo rodině o život.

Celkem ve vodě uvázli čtyři vodáci, muž (40) a tři děti (7 - 11). Většina z nich se při příjezdu hasičů křečovitě držela za kameny „Děti byly ve vestách, ale podchlazené, muž tonul, jeho stav byl při převozu do nemocnice stabilizovaný,“ sdělila vedoucí lékařka operačního střediska jihomoravské záchranky Barbora Truksová Zuchová.

VIDEO: Také tento školák se zachoval jako správný chlap, když před utopením zachránil malou dívenku.

Fotogalerie
5 fotografií