Mapovací lety trvaly každý přibližně dvě hodiny: Přístroje zachytily celou oblast zasaženou postupujícím tornádem, přibližně 100 kilometrů čtverečních. Výsledné mapy mají rozlišení přibližně 20 centimetrů na jeden pixel (obrazový bod).

Video
Video se připravuje ...

Měsíc po tornádu je vidět neskutečná proměna zasažených obcích na jihu Moravy VUT Brno

Srovnání snímků dělící tři týdny ukazují například Moravskou Novou Ves jako po bombardování. Přímo v centru je zničeno kolem návsi hned několik ulic. V Hruškách zůstala polovina obce zcela nedotčená, druhou tornádo zdevastovalo. Celkem v pěti vesnicích živel poškodil 1200 domů, nad téměř 200 vyřkli statici ortel demolice.

Těžko snímky pořídit

Letecké mapy byly určeny v první řadě záchranářům „Aktuální ortofotomapa toho, co je poničeno, je pro ně velice cenný vstup. Nikdo jiný to teď udělat nemohl. Tradiční snímkovací letadla, která pracují ve výšce několika kilometrů, potřebují bezoblačné počasí, stejně jako satelity. Na snímkování drony je zase oblast příliš rozsáhlá,“ vysvětlil Petr Dvořák z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Letoun snímal dění pod sebou v ideální výšce 850 metrů nad zemí. Unikátní dataset nabízí VUT zdarma k dispozici přednostně pro záchranné a výzkumné potřeby.

Fotogalerie
49 fotografií