Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči nezapomínají: Uctili památku svých kolegů, kteří zahynuli před sedmadvaceti lety při výjezdu

Autor: ran - 
14. srpna 2021
12:11

12. srpna tomu bylo přesně 27 let, co pardubické hasiče potkala tragédie při výkonu povolání. Mířili k požáru, když se s nimi v zatáčce převrhl jejich hasičský vůz. Dva z nich při nehodě zemřeli. Kolegové na ně dodnes vzpomínají a pomáhají jejich rodinám.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje přišli před 27 lety při nehodě o své dva kolegy, další dva utrpěli těžká zranění. Jeli tehdy 12. srpna k zásahu, když hořel rodinný dům v Lohenicích. Jejich těžké zásahové vozidlo na mokré silnici v Rybitví dostalo smyk a převrátilo se na bok.

Ve čtvrtek 12. srpna na hasičské stanici Pardubice proběhla vzpomínková akce u památníčku, který podnes v Rybitví připomíná tragickou smrt hasičů Františka Kvapila a Milana Macháčka. Jejich památku uctila pardubická četa v čele se svým velitelem Pavlem Červenkou.

Na své kolegy pardubičtí hasiči vzpomínají pravidelně. A ani na jejich rodiny se nezapomnělo. O zlepšení jejich životních podmínek se stará Nadace policistů a hasičů.

Ta má na starosti několik desítek dětí a neúplných rodin, které přišly o své tatínky a manžele. „Cílem Nadace hasičů a policistů je pomoci zlepšit životní podmínky dětí policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, v přímé souvislosti s ní nebo pro její výkon, a policistů a hasičů těžce tělesně postižených následkem zranění utrpěného v přímé souvislosti s výkonem služby,“ definuje činnost nadace mluvčí hasičů Vendula Horáková na webu Odborového svazu hasičů (OSH).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi