„Ivančického rodáka Alfonse Muchu, jehož styl se stal ikonickým, znají lidé po celém světě. Oceňuji proto kroky města k obnovení Muchova muzea, které přispěje k uchování jeho odkazu,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek.

„Nepůjde o muzeum nebo památník, jaké veřejnost většinou zná. Chceme v Ivančicích vytvořit expozici evropského formátu se spoustou doprovodných aktivit. Místo, kam se lidé budou rádi vracet za novými zážitky a třeba je i posune v jejich vlastní tvorbě,“ prozradil Karel Kubza z architektonického studia Čtyřstěn, které budoucí podobu muzea ivančického rodáka navrhuje.

Přijel i Muchův pravnuk

Zastupitelé města na slavnostní událost přivítali Muchova pravnuka Marcuse Muchu. Mistrův vnuk John Mucha pak podpořil muzeum svého slavného předka uvolněním originálů dosud nezveřejněných kolorovaných skic nedokončeného triptychu Tři věky pro charitativní pohlednice.

Video
Video se připravuje ...

Marcus Mucha, vnuk malíře, k rekonstrukci muzea v Ivančicích MÚ Ivančice

Ivančice nechaly Muchovy skici vyobrazit na třech unikátních pohlednicích, jejichž prodejem plánují získat prostředky na obnovu muzea. Zájemci o pohlednice s Muchovým nedokončeným triptychem mají navíc díky výhernímu stíracímu poli z dílny Státní tiskárny cenin možnost získat některou z cen, například reprodukci Muchova díla.

K mání je i limitovaná série

Pohlednice je možné zakoupit na internetu, a to nejen jako podporu rekonstrukce muzea, ale i pro jejich sběratelskou hodnotu. V nabídce je limitovaná edice 20 tisíc kusů od každé ze tří skic nedokončeného triptychu Tři věky. Dále také   ve velice omezeném množství sběratelsky nejzajímavější tzv. anulát, tedy pohlednice s nulovým sériovým číslem či nečíslovaná série. Nabídka je zveřejněna na webu Fundartovka.cz.

V rámci sbírky na muzeum bude na zámku Moravský Krumlov, kam se vrátila Slovanská epopej, 10. září vydraženo také speciální balení triptychu Tři věky. Obsahuje tři výherní pohlednice se sériovým číslem, tři anuláty a tři pohlednice bez sériových čísel.

Fotogalerie
20 fotografií