Odkrýváme je postupně od roku 2016. Po kanceláři starosty, vestibulu a podatelně úřadu nyní restaurátoři dokončili opravu v nové zasedací místnosti,“ prozradil starosta Miroslav Miloš. Co jedna místnost, to půl milionu z kasy městysu.

Radní o víkendu Muchovo rané dílo na zakázku tehdejšího majitele domu Dominika Kammela von Hadegger zpřístupnili veřejnosti. „Jsme rádi, že tady máme originální střípek do Muchovy malířské epochy. A že nám fresky nikdo neodveze,“ rýpl si starosta do věčného stěhování Slovanské epopeje mezi Prahou a Moravským Krumlovem. V září si přijede rané dílo svého dědečka do Hrušovan prohlédnout i malířův vnuk John Mucha. 

Na začátku kariéry

Alfons Mucha (1860-1939) v Hrušovanech pobýval od roku 1882. Hrabě Eduard Khuen-Belasi jej požádal o výzdobu freskami v jídelně nově postaveného zámku Emmahof. Nástěnné malby byly Muchovým prvním vážnějším úkolem.

Podle znalců je zřejmé, že nebyl ovlivněn starými mistry, ale moderními ilustrátory. Po Emmahofu obdržel zakázku i na výzdobu stropů současné hrušovanské radnice.

Video: Slovanská epopej v Brně

Fotogalerie
11 fotografií