Zkušební provoz má ověřit fungování technologií. „Chceme zjistit, zda ventilace zvládne nápor lidí a v místnosti stále bude konstantní teplota a vlhkost,“ vysvětlil za organizátory Jakub Růžička.

„Jinak je expozice úplně připravená. Za poslední dny tam pracovníci upravili osvícení, aby byly zvýrazněny prvky jednotlivých pláten, instalovali popisky a drobné zábrany u pláten. Také jsou kompletně vybavené pokladny a obchod se suvenýry,“ dodal.

Omezená kapacita

Vstup na výstavu je dobré rezervovat předem na internetu. Důvodem je omezená kapacita v sále na necelých 100 lidí. To souvisí s opatřeními proti šíření koronaviru, ale také s udržováním klimatických podmínek. V místnostech musí být teplota kolem 20 stupňů Celsia. Na webu si lze předem zarezervovat 50 lístků, zbytek je určený pro nákup na místě.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji Zdeněk Matyáš

„Už na sobotu máme hromadu objednávek, hned ráno dorazí jeden autobus. Zájem nás velmi mile překvapil,“ dodal Růžička. I mezi místními byl o epopej zájem a během prvních hodinu se tu vystřídaly se tu desítky lidí.

Cyklus 20 velkých pláten byl do Moravského Krumlova převezen za přísných bezpečnostních opatření na konci června z depozitáře Galerie hlavního města Prahy (GHMP). V opravených prostorách zámku bude vystavený pět let. Plné vstupné je 250 korun.

Historie gigantických pláten

Obrazy Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let, věnoval je Praze. Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu GHMP.

V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud je v roce 2011 tehdejší vedení Prahy nechalo odvézt. Poté byly v depozitáři GHMP, protože je Praha nemá kde vystavovat. Po návratu do Prahy má být dílo podle dosavadních předpokladů 25 let umístěno v budově Savarinu na Václavském náměstí.

Fotogalerie
17 fotografií