Působil také jako docent a později profesor na Akademii výtvarných umění (AVU) v Praze, později spoluzakládal katedru výtvarné tvorby s multimediálním programem na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Za plastiku Svářeč obdržel v roce 1961 hlavní cenu Biennale de la Jeunesse v Paříži.

Hanzík ztvárnil portréty umělců, vědců, hudebních skladatelů, architektů, spisovatelů a jiných významných osobností. Patří mezi ně například Božena Němcová, Karel Hynek Mácha, Bedřich Smetana, Jaroslav Seifert, Alfons Mucha, Karel Hašler a mnoho jiných. Mnozí z portrétovaných osobností seděli modelem přímo v Hanzíkově ateliéru v Nerudově ulici - například fotograf Josef Sudek, herci Rudolf Hrušínský a Josef Kemr či architekt Jaroslav Fragner. Pro Litvínov Hanzík vytvořil v životní velikosti sochu hokejisty a trenéra Ivana Hlinky, který zahynul při automobilové nehodě.

V roce 1999 Londýnská společnost portrétních soch udělila Hanzíkovi medaili Jeana Massona Davidsona za portrét spisovatele Bohumila Hrabala.

Stanislav Hanzík se narodil 24. července 1931 v Mostě. Vystudoval na pražské Akademii výtvarných umění u Jana Laudy a Vincence Makovského, studia si doplnil v Paříži. Jeho díla jsou zastoupena nejen v galeriích, ale například i v Národním divadle v Praze, v rotundě na Řípu, v pražském Karolinu či sídle Parlamentu. V rodném Mostě má řadu realizací ve volném prostoru. Byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes.

Fotogalerie
4 fotografie