Ojedinělý soubor průmyslových staveb mezi Křenovou ulicí a železniční tratí odkazuje na prvorepublikovou tradici, kdy se Brnu ve světě přezdívalo kvůli tamním textilkám moravský Manchester.

Právě i proto se proti záměru postavila část odborníků a veřejnosti. Vedení Brna kvůli tomu dokonce pozastavilo změnu územního plánu. Rozhodne ministerstvo kultury.

„Jde o zachovalý doklad brněnského textilního průmyslu s historickou, architektonickou i urbanistickou hodnotou,“ tvrdí Michal Doležel ze spolku Za Brno. Ten vznikl, aby mizející historické památky chránil.

Areál Mosilany má podle spolku jedinečnou šanci skloubit historii s moderním a chytrým rozvojem města. Mosilana zahrnuje tři původní tovární areály z 19. a první třetiny 20. století, sloučené v roce 1949 do jednoho celku.

Továrna odkazuje na rodinu Tugendhatů

Areál Mosilany je dlouhodobě evidován v seznamu brownfieldů (nevyužívaných ploch), a tak majiteli – pokud nezasáhne ministerstvo - v demolici nic nebrání. Podle architektů však jde už o poslední a jedinečnou připomínku textilní historie, která udělala Brno městem, jakým dnes je. Jsou s ní spojena jména továrníků jako Max Kohn, bratři Strakoshkové a rodina Tugendhat.

Mosilana na troskách židovských fabrik

Bývalá Mosilana vznikla po 2. světové válce sloučením pozůstatků textilní produkce židovských podniků, které byly arizovány během války. Zpracovávalo se tam soukenné, vlněné i hedvábné zboží a exportovalo se do světa. Výroba tu utichla až v roce 1996, kdy se pozůstatky přesunuly do Nové Mosilany v Černovicích.

Brno si chce „Manchester“ ponechat

Investor chce srovnat Mosilanu se zemí, město proto pozastavilo změnu územního plánu. „Jedná se o jedno z posledních autentických míst průmyslového dědictví města Brna. V tomto areálu je řada hodnotných budov, které připomínají významný odkaz k historii textilního průmyslu,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

VIDEO: Uplynulo 12 let od úmrtí světoznámého architekta Jana Kaplického (†72). Manželka Eliška po chobotnici stále touží.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: 12 let od úmrtí Jana Kaplického (†72). Manželka Eliška po chobotnici stále touží Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií