Když se Brňané prochází okolo obchodního domu Centrum, které leží nedaleko Mahenova divadla, netuší, že nechybělo mnoho a stavba by proslavila město po celém světě.

„V době, kdy Baťa zamýšlel a realizoval stavbu, mělo jít o nejvyšší budovu v Evropě, o první mrakodrap ovlivněný architekturou USA,“ říká historik Michal Doležel. Diskuze o stavbě začaly v době první republiky na počátku 20. let.

Průtahy stavby

V roce 1924 Baťa vykoupil pozemky na souběhu ulic Jánská a Kobližná v Brně se záměrem vystavět zde Dům služeb firmy Baťa, který byl zároveň od počátku zamýšlen jako první mrakodrap na evropském kontinentu. Následně vyzvala firma Baťa architekty Gahuru, Kumpošta, Fuchse a Gočára, aby vypracovali návrhy na realizaci budovy,“ líčí Doležel.

Video
Video se připravuje ...

Zapomenutý brněnský mrakodrap: Unikátní stavba krále obuvi Tomáše Bati téměř sto let čeká na dokončení. Markéta Malá

Jenže situace se zkomplikovala a debaty o návrzích protahovaly termín začátku stavby.

Teprve v roce 1930 povolal Baťa z Ameriky dalšího architekta –Vladimíra Karfíka, aby vypracoval nový projekt. „Tento návrh měl být realizován. Navzdory tomu, že Karfíkův návrh z roku 1930 byl finální a navzdory tomu, že byl brněnským Stavebním úřadem schválen, nakonec ho stavební úřad zamítl, respektive nedovolil pokračovat ve stavbě nad sedm podlaží,“ vysvětluje historik.

Osm podlaží

„Poslední osmé podlaží bylo dodatečně realizováno až v roce 1937,“ dodává Doležel. Za druhé světové války v roce 1944 byla budova poškozena při náletu spojeneckých vojsk. Současný vzhled fasády obchodního domu Centrum je výsledkem rekonstrukce z roku 1966.

Od privatizace stavby v roce 1994 se objevilo několik návrhů na dostavbu nehotového mrakodrapu. Z realizace ale nakonec sešlo kvůli nesouhlasu brněnského Národního památkového ústavu.

Fotogalerie
15 fotografií