„Na některých místech je už kalamitní stav. Ten začíná okamžikem, kdy člověka bodne za minutu 30 komárů. V některých lesích na Břeclavsku evidujeme až 100 útoků komárem za minutu,“ upozornil Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Nejhorší situace v regionu je v Kančí oboře u Břeclavi, v lesích mezi Lednicí a Novomlýnskými nádržemi a u přístaviště v Hodoníně. 


Komáři neútočí jen v lesích. Jihočeská Třeboň nechala postřikem ošetřit plochu jednoho hektaru. „Použili jsme prostředek, který působí pouze na komáří larvy. Pro ostatní hmyz je neškodný,“ ujistil Jaroslav Fliegel, vedoucí odboru životního prostředí třeboňské radnice.

Děti už mají zhnisané boláky

Útoky krvelačných komárů musí snášet i obyvatelé severní Moravy. Podle místních jde o více než 40 útoků za minutu. „Stříkám se repelentem, v oknech sítě, skoro nikam nechodím, přesto mi na těle přibývají bodance po desítkách, některé nepěkně hnisají. Bojím se jít i do obchodu,“ svěřila se ve Studénce nešťastná dívka (14).

„Malé děti tady mají štípance úplně rozškrábané a stříkat je několikrát denně repelentem není rozhodně zdravé,“ říká Iveta Baďurová.

Firma se zalekla

Studénka se snaží lidem pomoct, ale ochranáři a včelaři jsou proti. „Letos poprvé jsme v nejvíce postižených místech aplikovali larvicit, ničí larvy komárů bez pesticidů. Plošné termické dýmování nám objednaná firma na poslední chvíli odřekla,“ říká Blesku smutně starosta Studénky Libor Slavík a dodal:

„Bývalý zastupitel a aktivista Ivan Bartoš pohrozil žalobou, bojí se o úhyn včel vlivem pesticidních postřiků a firma se zalekla. Oslovili jsme proto Krajskou hygienickou stanici, čekáme na vyjádření a vyhlášení krizového stavu, který nám rozváže ruce."

Podobné je to i v okolních obcích kolem řeky Odry. V Albrechtičkách se s tím poprali po svém. „Místo roušek teď rozdáváme občanům zdarma repelent a zájem je obrovský,“ říká místostarosta Lukáš Pitucha.

Nebezpečné nemoce

Krvelačný hmyz zatím nepatří mezi přenašeče obávaných nemocí, jako je Západonilská horečka. „Pokud se ale voda bude po deštích v krajině nadále držet, rozšíří se i obávaný přenašeč komár pisklavý. To by byl velký problém,“ připomněl Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje..

Komáři mají rádi stojatou vodu. Zakrývejte proto své bazény a barely s vodou na zalévání. Pokud se do ní dostanou komáří larvy, vodu buď vylijte, nebo larvy vylovte hustým sítkem.

Čekají několik let

Při pořádání domácích párty či grilovaček doporučují hygienici 3D repelent. „Je vodou ředitelný. Postříká se jim zahrada a jako účinná ochrana vydrží proti komárům několik dnů,“ uvedl Oldřich Šebesta.

Komár byl na Zemi už před člověkem. Samička nejprve naklade vajíčka. Ty vydrží i několik let v suchu v tzv. hybernaci. V období dešťů se z vajíček vylíhnou už životaschopné larvy komárů.

Babské rady na komáry

* Komáři nesnášejí vůni hřebíčku. Rozkrojte citron na půl, napíchejte do něj hřebíček a nechejte u nočního stolku, příjemně vám provoní ložnici a odpudí komáry.

* Také vůně skořice je jim protivná. Stačí nasypat do éterického oleje trochu mleté skořice a pod aroma lampou zapálit čajovou svíčku.

* Připravený olej můžete navíc v poměru 1:4 vmíchat do tělového mléka a natírat si části těla.

* Truhlíky a květináče kolem domu osaďte květinami, ideální jsou muškáty a levandule.

* Pijte pivo, je v něm pangamin a ten komáři nesnášejí. 

VIDEO: Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité.

Video
Video se připravuje ...

Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič


Fotogalerie
9 fotografií