Už od roku 2013 jsme věděli, že se na Břeclavsku, zejména u lednických jezer, vyskytují komáři nakažení virem WNV-2. Sledujeme proto, zda se tato nebezpečná nemoc nešíří dál,“ vysvětlil pro Blesk.cz Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Brno, podle něhož experti na jižní Moravě loni zkoumali osm tisíc samic komárů na Břeclavsku a Hodonínsku.


Bohužel epidemiologové zjistili, že se vir rozšířil. „Vůbec poprvé jsme detekovali výskyt WNV-2 i na Hodonínsku. Na Mikulovsku jsme navíc u komárů zjistili i virus Usutu, který se zde dosud nenacházel. I ten může přinést zdravotní komplikace. Naštěstí ale není tak nebezpečný jako WNV-2,“ upřesnil Šebesta.

Komáři mají rádi stojící vodu

Virus přenášený komáry se nešíří jen přes močály. Hodně tomu napomáhají i majitelé bazénů a lidé, kteří zachycují dešťovou vodou a nádrže nepřekrývají. Líhnou se v nich totiž komáří larvy.


„Nádrž je snadné zakrýt, horší je to u bazénů. Vřele proto všem v těchto oblastech doporučujeme, aby napuštěné bazény ošetřili přípravkem Vectobac,“ přidal radu Šebesta. V pozdním létě a na počátku podzimu, kdy se rojí komáři přenášející WNV-2, doporučují navíc epidemiologové používat repelent s delší účinností.

Co je západonilská horečka

Západonilská horečka je smrtelně nebezpečná nemoc. Podobá se běžné viróze, nebezpečná je zejména pro oslabené jedince. V roce 2018 se jí v České republice nakazilo sedm lidí, jeden člověk na ni zemřel. V Evropě na ni zemřelo 115 lidí, z toho nejvíce v Itálii – 35, v Srbsku 29 a Rumunsku 25. Statistiky za rok 2019 ještě nejsou k dispozici.

Video
Video se připravuje ...

Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič