Kauzu odstartoval tweetem z 9. dubna rektor VUT Petr Štěpánek, v němž firmu označil za „šmejdy“, a následně škola odstoupila také od společného projektu, který měl odstartovat letos a prostřednictvím devítimilionového grantu jej financovala Technologická agentura ČR. VUT podle deníku Právo pošle firmě písemnou výzvu k nápravě stavu, případně podá žalobu kvůli poškození dobrého jména a zneužití autorských práv.  

Schůzka a podmínky k smíru

Zástupci společnosti ředitel Roman Zima a jeho manželka a jednatelka Jana Zimová poté požádali o osobní schůzku. K ní podle kancléře univerzity Kamila Gregorka došlo 24. dubna. Univerzita vyzvala Zimu a jeho manželku, aby splnili několik podmínek. Měli stáhnout údajně zavádějící tvrzení, přestat se zaštitovat jménem školy a vydat veřejně prohlášení, v němž bude vše vysvětleno a uvedeno na pravou míru.

Písemná výzva, pak žaloba

Termín, do kdy měl Respilon vše vysvětlit, ale firma podle kancléře nesplnila. „My jsme se s panem rektorem dohodli, že bychom připravili už definitivní písemnou výzvu. Tu nyní připravujeme a ještě neodešla. Pokud by na ni nezareagovali, tak přistoupíme k právním krokům,“ řek kancléř s tím, že cílem je stažení nepravdivých informací a ochrana autorských práv a duševního vlastnictví univerzity.

VUT požaduje i vysvětlení, na základě čeho Respilon využívá poznatky z výzkumu, který VUT před lety dělalo pro již neexistující Zimovu společnost Redspeare. Z této spolupráce mimochodem zůstal VUT doteď za touto firmou dluh zhruba 250 tisíc korun.

Zimová: Nemohu být konkrétnější

„K jednotlivým okruhům témat, která řešíme, mohu říct, že k nim přistupujeme tak, aby byla vyřešena k oboustranné spokojenosti. Nemohu být konkrétnější, protože celou zále­žitost nemáme uzavřenou,“ reagovala Jana Zimová pro deník Právo.  

Termín spuštění výroby neznámý

Respilon zatím nezahájil slibovanou výrobu svých produktů v brněnském Technologickém parku, kam společnost přesouvá svůj výrobní závod a kde by se mělo vyrábět sto tisíc roušek denně. Rozjezd výroby firma avizovala na polovinu května.

VIDEO: Brněnská firma Respilon inzerovala vyvinutí roušky Virus Killer, která zadrží koronavir. Výroba zatím nezačala a VUT Brno nechce být s firmou spojována.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská firma Respilon vyvinula roušku Virus Killer, která zadrží koronavir. Stát by měla od 200 korun. Jiří Nováček

Fotogalerie
8 fotografií