Plošné použití Stutoxu II proti přemnoženým hrabošům povolil minulý týden Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení v pátek pozastavilo. Nyní lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců.

Ředitel zemědělského podniku Bonagro Roman Zvěřina se hájí, že návnady na pole rozmístili právě v tom týdnu, kdy nebylo nutné žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku a ohlašovací povinnost podle něj firma splnila.

Nic nezabíralo

„Dělali jsme předtím některé agrotechnické postupy, které však k omezení hraboše nevedly. Jed je bohužel poslední možnost, která nám zbývala, i když z toho nejsme šťastní,“ řekl Zvěřina.

Jed je na polích, kde se aktuálně sejí ozimy nebo se osetí připravuje, protože kalamitní výskyt hrabošů znamená téměř jisté zničení těchto porostů.

Veterináři úmrtí potvrdili

Nyní se čeká na výsledky pitvy zajíců, která prokáže, co bylo příčinou úmrtí. „Mám informace různé, že uhynuli i neuhynuli na jed, tak nevím. Použili jsme pět až sedm kilo na hektar, limit byl deset kilo. Aby se zajíc otrávil, potřeboval by sežrat 50 až 70 granulí. I myslivci vědí, že zajíci teď po sklizni strádají a šíří se mezi nimi choroby, jako je například tularémie,“ uvedl Zvěřina.

Veterináři mezitím potvrdili uhynutí dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku. „Státní veterinární správa obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření dvou uhynulých zajíců nalezených v katastrálním území obce Žatčany v Jihomoravském kraji. V obou vzorcích byla prokázána přítomnost rezidua fosfidu - fosfanu, což může svědčit o tom, že příčinou úhynu zvířete bylo požití jedu na hlodavce,“ uvedl Petr Majer.

Hrozí trestní oznámení

Lokality budou nyní prověřovány odborníky.  „S ohledem na to, že k uhynutí zajíce je nutné požití minimálně 30 granulí přípravku Stutox II, je pravděpodobné, že přípravek byl použit nelegálně a v rozporu s návodem na použití. I při cílené povrchové aplikaci je dávka zhruba šest granulí na jeden metr čtvereční. V případě, že se prokáže nelegální aplikace, jsme připraveni neprodleně podat trestní oznámení,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Myslivce nechápe

Zvěřina je rozčarovaný z přístupu myslivců, kteří o nálezu mrtvých zajíců okamžitě informovali média. „Dosud jsme spolu vycházeli dobře, spolupracovali jsme. Nyní, kdy kolem hrabošů panuje hysterie, mi jejich jednání nepřijde šťastné,“ řekl Zvěřina.

VIDEO: Martin Hutař z jižní Moravy tvrdí, že ekologické zemědělce hraboši moc nepoškodili.